Portal 072info

Riješite se štetne navike: Provjereni “lijekovi” iz prirode pomažu da ostavite cigarete

Oni koji su se pokušavali osloboditi ove štetne navike znaju da se nije tako lako odviknuti od pušenja. Međutim, mnogi bivši konzumenti cigareta tvrde da im se život promijenio na bolje kada su ostavili duhan.

 

Tačan broj pušača nije poznat, ali on raste iz godine u godinu. Cigarete su sve skuplje, a o štetnosti više je suvišno i govoriti.

Oni koji su se pokušavali osloboditi ove navike znaju da se nije tako lako odviknuti od pušenja. Međutim, mnogi bivši pušači tvrde da im se život promijenio nabolje kada su ostavili duhan. Ako i vi razmišljate o tome, najbolje je potražiti savjet ljekara, a pomoći će i provjereni lijekovi iz prirode.

Zob je biljka koja može smanjiti želju za cigaretama. Koristite ga u vidu esencije, infuzije ili omekšanog u vodi. Naravno, u obzir dolazi i hljeb, te keksići od zobi koje možete pripremiti sami.

Slanutak je prirodni lijek protiv pušenja. Koristi se jer sadrži aktivne sastojke koji imaju isti efekt kao nikotin. Možete ga upotrijebiti kao tinkturu: tri kapi u šolji tople vode, tri puta na dan, devet do 10 dana za redom.

Ginseng vam također može pomoći. Možete koristiti kapsule, tinkture ili sušeno korijenje ove biljke. Ginseng u kapsulama uzimajte dva puta dnevno, sedam do osam dana za redom. Za bolji učinak dva puta dnevno kuhajte čaj od suhog korijenja ginsenga.

Balansirana i zdrava prehrana također je od pomoći. Jedite što više povrća i voća i pijte mnogo tečnosti. Izbjegavajte tešku hranu, gazirana pića, alkohol i kafu.

Vježbajte. Bavite se nekom vrstom tjelesne aktivnosti koja će držati misli dalje od cigareta.

Podijelite članak