Rimac preuzima Bugati?

55 185

“Car magazine” piše da su Rimac automobili nadomak preuzimanja Bugatija od Volkswagena, preko Porschea, brenda koji već posjeduje vlasnički udio u Rimac automobilima.

Prema informacijama magazina, Volkswagen grupa odlučila je da svoj brend prestižnih automobila Bugati prepusti kompaniji Rimac automobili, koja je već odavno svjetski poznata po električnim automobilima izuzetnih performansi, ali i po izradi tehnologije električnih pogona i komponenti za velike i poznate kompanije kao što su Aston Martin, Kenigseg, Hjundai itd.

Car magazin navodi kako bi Rimac preuzeo Bugati u zamjenu za veći uduo Volksagena u Rimac automobilima, prenosi Index. Pod Volkswagenom je i Porsche, koji je već uložio nezanemarljiv novac u Rimac automobile. Naime, Porsche je 2018. godine kupio udio od 10 posto u vlasništvu Rimac automobila, a godinu dana kasnije kupio je još 5,5 posto. Time se Porsche našao u dobrom društvu, jer među investitorima u Rimac automobile su i Hjundai, Jaguar, Kenigseg i Magna.

Kad su novinari Car magazina ranije ove godine posjetili Rimac automobile, osnivač kompanije nabrojao je 15 kompanija koje koriste Rimčeve tehnologije. Nije loše za kompaniju koja je pokrenuta 2009. godine, a sada zapošljava više od 600 ljudi specijaliziovnih za elektromobilnost, razvoj baterija i elektroniku visokih performansi, navodi Car magazin.

Glavne prednosti Rimac automobila su visoko efikasne baterije, razvoj e-motora, inovacija na području autonomne vožnje, povezivosti i infotainmenta, piše Car magazin.