Rizici pušenja prije i tokom trudnoće

rr
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Dim cigarete je otrovna mješavina više od 7.000 hemijskih spojeva, od kojih je 250 poznato da su otrovne, a 70 ih mogu uzrokovati rak. Ako ste trudni, rizici su još veći jer su udahnuti toksini otrovni i za nerođeno dijete.

Carski rez

Prestanak pušenja u bilo kom trenutku tokom trudnoće može poboljšati vaše i zdravlje vaše bebe.

Istraživanja su pokazala da je manja šansa da zatrudnite ako pušite, pa ako razmišljate o djeci, bilo bi vam od prednosti da prestanete pušiti prije nego što pokušate zatrudnjeti. Također, jedna studija je pokazala da je broj spermatozoida smanjen za 19 posto kod muškaraca koji su pušili u poređenju s muškarcima koji su nepušači.

Osim toga, konzumiranje cigareta tokom trudnoće povezano je s povećanim rizikom od pobačaja, mrtvorođenog djeteta i vanmaterične trudnoće. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje su pušile u trudnoći imaju 41 posto veću vjerovatnoću da dožive mrtvorođenost u poređenju sa ženama nepušačima.Amela Ivković-O'Reilly, nutricionisticaAmela Ivković-O’Reilly, nutricionistica

Ako pušite dok ste trudni, možete imati povećan rizik od placente previje, stanja u kojem je posteljica pričvršćena za zid maternice preblizu grliću maternice. Osobe s previjanjem placente se često moraju porađati carskim rezom.

Abrupcija placente nastaje kada se posteljica prerano odvoji od maternice. To može uzrokovati prijevremeni porođaj, mrtvorođenje, pa čak i ranu smrt novorođenčadi.

Niska težina

Naučnici su otkrili i uzročno-posljedičnu vezu između pušenja ili izloženosti pasivnom pušenju tokom trudnoće i niske porođajne težine.

Urođene mane

Rascjep usne ili nepca su urođene mane koje se javljaju kada se usna i/ili usta ne formiraju pravilno tokom rane trudnoće. Istraživanja su pokazala da je rizik od ovih mana veći kod beba roditelja koji su pušili u ranim mjesecima trudnoće.

Ako ste pušili tokom trudnoće, vaša beba može biti izložena povećanom riziku od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS).