Portal 072info

Rižu ne morate koristiti samo za pripremu jela, možete je koristiti i kao sredstvo za čišćenje

Riža je je veoma ukusno i veoma voljeno jelo. Iako se koristi u kuhinjama gotovo svih zemalja na planeti Zemlji, riža je mnogo više od hranjivog izvora ugljikohidrata bez glutena. Riža može biti i sredstvo sredstvo za sušenje, mineralno gnojivo, odličan piling, provodnik topline ali i dezodorans. Otkrijte mnoge rižine nekulinarske namjene.


Može spasiti vaš mobilni telefon

Među mnogim korisnim svojstvima, riža je i sredstvo za sušenje koje se može upotrijebiti za uklanjanje vlage koja se prodirala u skupu elektronsku opremu poput pametnih telefona i pametnih satova. Čak i ako vaš telefon ne reagira nakon što se smoči, riža može oživjeti vaš telefon.

Upute: Prije temeljitog sušenja telefona izvadite bateriju i SIM karticu. Uronite telefon u nekuhanu rižu preko noći. Ujutro uključite telefon i ponovno instalirajte sistem.

Očistite mlin za kavu

Uz pomoć riže možete očistiti i mlin za kafu. Riža je učinkovita i jeftina metoda čišćenja, a poslije čišćenja aparat će imati i ugodan miris. Osim toga, riža će ispolirati i izoštriti oštrice mlina u isto vrijeme! Upute: U mlin stavite rižu i meljite je. Potom mlin operite vrućom vodom.

Nahranite biljke

Rižina voda obiluje hranjivim tvarima koje ne samo da pogoduju ljudima, već i biljkama. Puna je azota, kalija i fosfora, te škroba. Zbog toga je rižina voda dobro prirodno gnojivo koje će natopiti zemlju hranjivim tvarima i nahraniti biljke i cvjetnjake. Natopite rižu u vodu, tom vodom zalijevajte cvijeće.

Zrelo voće

Većina komercijalno dostupnog voća se ubire prije nego što je zrela kako bi voće moglo izdržati put do maloprodajnih trgovina. Često nije potpuno sazrelo u trenutku kad pronađe dom u vašoj zdjeli za voće. Pokrivanje nezrelog voća rižom omogućuje mu brže sazrijevanje. Voće pokrijte s rižom i ostavite da dozrijeva 30-90 minuta.

Sredstvo za čišćenje lica

Rižina voda je prastari proizvod ljepote koji se koristi u mnogim azijskim kulturama jer hrani, čisti i štiti kožu. Puna vitaminima B1, C i E, rižina voda će ojačati i hidratizirati vašu kožu. Upute: Isperite 1/2 šalice nekuhane riže, stavite je u vodu. Pustite da bude u vodi 15-30 minuta i iscijedite rižu i vodu stavite u staklenku. Njome čistite lice.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 5
    Shares