Portal 072info

RMU Zenica ispratio 30 rudara u penziju: Zbog tragedija nije bilo slavlja

Foto: Armin Durgut/PATRIA
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Danas je u zasluženu penziju ispraćeno 30 rudara RMU Zenica, a u znak sjećanja na poginule komorate položeni su vijenci i cvijeće na spomen-obilježje stradalim rudarima, a prvi put izabrani su i najbolji rudari, piše bh. novinska agencija Patria.

– Danas obilježavamo praznik, nećemo ga slaviti iz svima poznatih razloga. U penziju ispraćamo 30 rudara, nadam se da ćemo na vrijeme izmiriti obaveze prema PIO-u i da će početi primati penziju. Mi smo do sada izmirili sve obaveze, a jubilarna nagrada za rudare je ove godine 250 KM, zbog loše situacije u rudniku – izjavio je direktor rudnika Nisvet Topalović.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Za razliku od prošle, ova godina je za rudare malo bolja. Prošle godine, zbog nesreće u rudniku Raspotočje, slavlja nije bilo.

Vlada ZDK je najavila prestanak ovjere knjižica onima koji ne plaćaju doprinose zdravstvu.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– U državi je malo onih koji se bave nečim korisnim za istu, nek i nama daju plaće i uplaćuju sve kao i budžetskim korisnicima. Protestom ili na neki drugi način ćemo odgovoriti ako dođe do toga, ali mislim da će se naći rješenje za to – izjavio je predsjednik Sindikata RMU Zenica Mehmed Oruč.

Ono što je novo, ove godine u okviru Dana rudara jeste nagrada za najbolje rudare.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

– Pokušali smo da nađemo naćin da stimulišemo rad. Svaki pogon koji je proizvodni uključujući i separaciju, odabere jednog radnika koji će danas dobiti skromnu novčanu nagradu i sat. Danas je po jedan radnik iz svakog pogona, a sljedeći godine možda se taj broj i poveća – priča Oruč.

Planirana proizvodnja za 2015. godinu iz tri jamska kapaciteta je bila 334.000 tona. Rezultat u potpunosti nije ostvaran, ostvareno je 82% odnosno 275.000 tona.

– Planirana proizvodnja u jami Raspotočje je realizirana, ali je ona bila skromna. U Staroj jami proizvodnja je realizirana, uz manju problematiku. Najveći podbačaj se desio u jami Stranjani, zbog iskopavanja stupova, imali smo oksidacione procese koji su unazadili proizvodnju – izjavio je tehnički direktor Munir Halilović.

Nagradu za najbolje rudare ove godine je dobilo njih pet, a među njima je i Šefik Čehić koji radom u rudniku prehranjuje svoju petočlanu porodicu.

– Radim u pogonu Stara jama već 25 godina, i svojim radom sam stekao da dobijem danas ovu nagradu. Radim na poslu kopača, nije norma velika, ali rudari koji su u komorama više rade, da bi bolje zaradili. Samo iskopana tona osigurava platu – izjavio je Šefik Čehić.

Jedan od trideset rudara koji ide u penziju je i Nermin Skomorac, koji nakon 33 godine rada u jami ide u penziju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Niko od nas ne poznaje osjećaj kada nemamo obaveza. Morat ćemo kroz porodicu i društvo pronaći obaveze, važno je da smo zdravi i živi. Čovjek ne može objasniti rudarsku solidarnost, u jami ste, radite sa grupom ljudi, životi ovise jedni od drugih. Rudarska solidarnost se bezbroj puta pokazala da spašava živote – ispričao je Skomorac.

RMU Zenica u maju sljedeće godine slavi 126. rođendan.

Armin Durgut/PATRIA


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6