Ročište u predmetu “Džena Gadžun”: Badnjević tvrdi da nije izvršena verifikacija medicinske opreme

Ročište u predmetu “Džena Gadžun”: Badnjević tvrdi da nije izvršena verifikacija medicinske opreme

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište u predmetu “Džena Gadžun”, koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Jasmine Halimić i Nine Jovanović zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, a svjedočili su Almir Badnjević i Feriha Hadžagić-Ćatibušić.

Almir Badnjević, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), svjedočio je prvi na današnjem ročištu.

Badnjević je i kao direktor laboratorije za verifikaciju medicinskih uređaja „Verlab“ bio zadužen za vršenje verifikacije medicinskih uređaja i mjeriteljstva.

Uređaji nisu bili u bazi podataka

Kako je istakao na početku, svaki vlasnik je dužan da se obrati Institutu za mjeriteljstvo BiH, kako bi se izvršila verifikacija.

– Svaki uređaj koji nije zadovoljio verifikaciju s aspekta laboratorije dobije izvještaj na kojem se nalaze neusklađenosti i dužni su da to poprave – kazao je.

Tokom unakrsnog ispitivanja Badnjević je istakao kako se uređaji iz ordinacije dr. Rožajaca nisu nalazili u bazi podataka, aludirajući kako nije vršena verifikacija.

Na pitanje da li mu je poznata verifikacija medicinske opreme Poliklinike Bejtović, odgovorio je da nije, te da nije upoznat ni s ugovorom između Bejtovića i Rožajca.

Na pitanje branitelja prvooptuženog Suada Rožajca da li je mu je poznato da je Rožajac imao testiranu (op. ispravnu) opremu, također je odgovorio da nije.

Moždana tišina

Drugi svjedok, Feriha Hadžagić-Ćatibušić, specijalistica pedijatar koja je preuzela pacijenta, djevojčicu Dženu Gadžun, od doktorice Amile Sidran koja je prethodno svjedočila. 

Istakla je kako je djevojčica bila bez svijesti, te kako je došla u pratnji Hitne pomoći i intrubirana.

– Došla je kao hitan slučaj i smještena u izolatorij, nakon negativnog COVID testa prebačena je na pedijatriju – kazala je Hadžagić-Ćatibušić.

Također je istakla kako je u pratnji bio i doktor Rožajac, ali je istakla i da je doktorica Nina Jovanović također bila tu.

– Aktivnosti mozga i svi nalazi su pokazivali na tišinu moždane kore, dakle, moždane ćelije nisu radile – istakla je doktorica.

Zastoj trajao duže

Na pitanje advokata prvooptuženog „zašto su EKG zapisi rađeni 9., a ne 8. novembra, doktorica je istakla da je djevojčica bila u kritičnom stanju i da je prioritet bio da je stabiliziraju.

– U neurološkom stanju nije bilo promjena, po prijemu je imala napade – rekla je.

Navodi i da je zastoj srca trajao duže pa da je shodno tome u startu nastupilo oštećenje mozga.

Naredno ročište je zakazano za 28. mart u 09:30, a za svjedoke su pozvani Lamija Hukić i Almedin Burek.

Podsjećamo, optuženi u ovom predmetu su troje ljekara, Suad Rožajac, Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović, protiv kojih se vodi postupak zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja.

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, šest dana nakon što su ljekari optuženi za njenu smrt u stomatološkoj ordinaciji “Dr. Bejtović” obavljali “rutinsku” operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se nikad nije probudila.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS