Portal 072info

Roditelji preminule djevojčice Sofije: Sav prikupljeni novac ide bolesnoj djeci

Sav novac koji je prikupljen u akciji “Srcem za Sofiju” bit će preusmjeren za liječenje druge djece i nijedan fening neće završiti u privatnom džepu, tvrde to i roditelji preminule Sofije Mićević i iz Humanitarne organizacije “Budimo ljudi”, ali saradnje među njima više nema.

Na računima Sofijinih roditelja nalazi se 556.304,24 KM i 159.508,27 dolara. A na jednom od podračuna Humanitarne organizacije “Budimo ljudi”, koja je koordinisala prikupljanje donacija za liječenje djevojčice iz Banje Luke, trenutno je na raspolaganju 165.342,19 KM.

Iako su se zajedno svim snagama borili da prikupe potrebni novac za liječenje, ipak je sada došlo do prekida saradnje i do prozivki, javljaju Nezavisne novine.

– U akciji ‘Srcem za Sofiju’ na računu HO ‘Budimo ljudi’ prikupljena je 271.235,51 KM. Suprotno dogovoru organizacije i roditelja Sofije, prema kojem bi sav novac prikupljen u akciji, ukoliko dijete iz bilo kojeg razloga ne ode na liječenje u Baltimor, bio objedinjen na jednom podračunu organizacije, do danas mi nemamo saznanja o iznosima na KM i deviznim računima roditelja i od istog se ograđujemo – saopćili su iz HO “Budimo ljudi”.

Zaključno sa jučerašnjim danom od ove sume prikupljene u akciji “Srcem za Sofiju” isplaćeno je 105.893,32 KM od strane HO “Budimo ljudi” u više namjena.

Iz organizacije kažu da oni ne mogu da odgovaraju za transakcije novca na privatnim računima niti računi fizičkih lica podliježu finansijskoj inspekciji.

– Sav novac koje je prikupljen u akciji ‘Srcem za Sofiju’, a uplaćen na podračun HO “Budimo ljudi”, kao što već radimo, bit će proslijeđen drugoj djeci za potrebe troškova liječenja, što ćemo redovno objavljivati na našoj stranici – kazala je Adriana Basara, v.d. predsjednice HO “Budimo ljudi”.

Roditelji Vanja i Simona Mićević kažu da su željeli da prebace novac na podračun, ali kada su vidjeli koliko je vremena trebalo organizaciji da prebaci novac za liječenje očiju Hane Pašanbegović, to jest 23 dana, riješili su da sva sredstva prebacuju oni direktno roditeljima koji imaju bolesnu djecu.

– Znam šta u trenucima dok ti je dijete bolesno znači jedan sat, ne dan ili sedmica. Poslije svega što smo prošli, šta misliš kako sam se osjećao kada me zove Hanin otac i govori: ‘Vanja koji je problem, zašto pare nisu legle na račun?’ Čovjek ne zna hoće li imati djetetu da plati liječenje, a na računu stoje pare dok dijete čeka – kazao je Vanja za Nezavisne.

On je dodao da oni, nažalost, znaju šta je administracija jednim dijelom uradila njihovom djetetu.

– Sav novac koji su prikupili dobri ljudi, organizacije i što je sama Republika Srpska dala će biti preusmjeren za liječenje druge djece, sve ćemo javno iznositi, čak možemo i medije zvati svaki put kada nekome proslijedimo pare. Mi smo u suštini i mislili sve prebaciti na račun HO, ali problem je nastao zbog birokratije i čekanja. Kakvi bi ljudi uzeli pare koje su bile namijenjene za liječenje njihovog djeteta – govori Vanja.

Majka Simona je plačući rekla kako im pored svega što proživljavaju ne treba još i da ih neko blati.

– Tužno je da neko baca ljagu na moje dijete kojem još nije prošlo ni 40 dana od smrti. Da u tom trenutku piše objave po društvenim mrežama kako ćemo mi nešto uraditi sa tim parama, da ćemo ih uzeti sebi, kako čovjek da se osjeća – rekla je ona, dodajući da za sebe neće uzeti ni fening.

Podsjećamo, “Akcija za Sofiju” imala je veliki odziv, ali nažalost, malena lavica izgubila je bitku za život.

Podijelite članak

Počitajte još

Devet čudesnih namirnica koje bismo trebali jesti svaki dan

072info

BiH ima šest dana da pomogne domaćim firmama u borbi sa konkurencijom iz EU

072info

Život poslije korone: Isplati li se raditi ugostiteljima zbog stalnih inspekcijskih kontrola

072info

Amela Ivković O’Reilly: Zašto je koronavirus bio jedna vrsta buđenja i šta je pokazao

072info

Danas novo popuštanje mjera u BiH

072info

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info

Promet u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u Federaciji BiH manji za 8,2 posto

Redakcija

Dočekajte ljeto spremni: S dvije namirnice protiv zadebljale kože peta

Redakcija

Očekuje ga paprena kazna: Pijani Bosanac napravio haos u centru Švicarske (FOTO)

Redakcija

Oko joj je bilo zatvoreno, usta razvaljena, bila je modra i krvava: Mirko do detalja objasnio kako je Gagi krvnički pretukao Anabelu

Redakcija

Uznemirujući video: Vođa kavačkog klana teško ranjen, napadači zapalili automobil pa pobegli

Redakcija

Meteorolozi upozoravaju: Nevrijeme u dijelovima BiH u narednim danima

Redakcija

Glumački parovi koji su morali nastaviti saradnju na snimanju iako su raskinuli

Redakcija

Kako žene na Instagramu žele privući pažnju bivšeg partnera? I gdje griješe…

Redakcija

McLaren zbog COVID-19 otpušta 1.200 radnika

Redakcija

Ubio ženu dok je spavala bacivši na nju kobru

Redakcija

POGLEDAJTE KOLIKE SU PLATE DELEGATA: Špirić prednjači sa preko 5.000 KM

Redakcija

U 87. godini života preminuo poznati američki glumac

Redakcija

U BiH se otvara jedan od najsavremenijih tržnih centara u regionu (VIDEO)

Redakcija

Strahovito nevrijeme pogodilo dijelove Balkana, grom ubio ženu, led zabijelio sve (VIDEO)

Redakcija