, Image: 169308578, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Panthermedia
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Roditeljstvo ne dolazi s priručnikom, zato su mame i tate prepušteni sami sebi kako bi shvatili kako stvari funkcionišu. Ovi savjeti pomoći će vam da se mirnije suočite sa očuvanjem zdravlja svoje bebe.

Prestanite se oslanjati isključivo na internetske medicinske savjete

Kada ste prestravljeni zbog simptoma koje ima vaše dijete, prvo mjesto na kojem mnogi roditelji traže pomoć je doktor Google. Iako postoje neke provjerene stranice koje mogu imati korisne informacije, još uvijek nije moguće dati dijagnozu vašem djetetu preko Interneta. Umjesto toga, vaše brige prepustite doktoru.

”Roditelji su mi davali da gledam te Internet stranice samo zato što su bili uvjereni da njihovo dijete ima X,Y ili Z bolest”, kaže Bil Buš, šef pedijatrije u dječjoj bolnici “Helen DeVos” u Mičigenu.

”Uvijek mi je drago pogledati i dati povratnu informaciju, ali dijagnoza je temeljena na našoj medicinskoj evaluaciji”, dodao je Buš.

Ne morate ići u Hitnu zbog svake sitnice

Novi roditelji strepe nad dobrobiti svog mališana, što je sasvim normalno. Ali zbog nedostatka iskustva preuveličavaju svaki simptom bolesti. Upravo zato, za svaku sitnicu odlaze u Hitnu.

”Poziv pedijatru daće vremena vašem djetetu da se smiri i ako bude potrebe pedijatar može dati prijedlog što možete učiniti te gdje još možete potražiti pomoć”, rekao je pedijatar Buš.

Prestanite tražiti antibiotike za prehlade

Prirodno je željeti da naša djeca ozdrave što prije, ali doktor Buš kaže da antibiotici nisu uvijek rješenje.

“Postoje situacije kada je potrebno dati antibiotik, na primjer, kada je u pitanju bakterijska infekcija, ali za većinu pacijenata koji imaju virusni infekciju, nije. Prehlade i kašalj ne trebaju antibiotik, već samo vremena za oporavak”, kaže Buš.

‘Uz to, prečesto korištenje antibiotika može dovesti do toga da bakterija postane otporna, te je tako liječenje otežano.

Prestanite preskakati redovne preglede kod doktora

Svi vodimo užurbane živote, a kada dođe vrijeme za nešto kada smatramo da nije nužno obaviti, tako lako se prepustimo i propustimo te događaje. Ali, to je pogreška.

”Puno toga možemo učiniti samo prevencijom ili držanjem pod kontrolom određene bolesti”, smatra Buš. To uključuje, na primjer, probleme sa sluhom i vidom i šumove na srcu. Uz to, redovni odlazak daje vam šansu da se bliže upoznate sa svojim doktorom, zato ćete biti više slobodni i ugodnije ćete se osjećati da s njim u budućnosti podijelite bilo kakvu zabrinutost oko zdravlja vašeg djeteta.

Prestanite koristiti štapiće za uši kako bi očistili djetetu uši

Možda mislite da tako pomažete održavati higijenu djeteta, ali samo pomažete gurati vosak dublje u uši.

”Djeca često znaju doći sa bolovima u ušima ili slabijeg sluha jer su njihove uši prepune voska jer ga štapić za uši nije izvukao već ga je samo gurnuo dublje. Umjesto toga, dopustite da malo vode uđe u uši djeteta dok se kupa, jer će tako vosak na prirodan način izaći van”, preporučio je doktor Buš.