Portal 072info

Roštiljate za Prvi maj? Donosimo vam male trikove zbog kojih će vaše meso biti najukusnije

Ako ste jedan od sretnika koji na Praznik rada ne rade, sigurno planirate roštiljanje na otvorenom s prijateljima ili obitelji.

Da bi vam meso ispalo što bolje i ukusnije te da nitko ne bi ostao gladan, prikupili smo nekoliko jednostavnih, ali veoma važnih trikova za savršen roštilj.

1. Pričekajte

Kada jednom upalite vatru, nemojte odmah meso poslagati na roštilj, već pričekajte da se rešetke ravnomjerno zagriju i da se vatra malo smiri kako vam meso ne bi izvana zagorjelo, a iznutra ostalo sirovo.

2. Začini

Bitno je da meso prije pečenja dobro začinite kako bi imalo što bolju aromu. Jedan od najpoznatijih svjetskih kuhara, Jamie Oliver, preporučuje da složite grančice začinskog bilja u “buketić” kojim možete premazivati meso uljem. Tako ćete održavati meso sočnim, a začinsko bilje će ostavljati savršenu aromu.

Jamie preporuča i da prije roštiljanja stučete sol u kombinaciji sa začinskim biljem po vašem izboru i tu mješavinu ostavite da malo odstoji. Nakon toga je stucite još jednom i dobit ćete začinsku sol kojom možete posipati već gotovo meso ili ribu, prenosi Index.

3. Temperatura mesa

Meso koje stavljate na roštilj trebalo bi biti sobne temperature kako ga ne biste “šokirali” vatrom i kako bi se ravnomjerno ispeklo.

4. Okretanje

Većina majstora za roštilj tvrdi da se meso treba okretati samo jedan put, kad vidite da su sokovi počeli prodirati na vanjsku stranu. Ako meso previše okrećete, postat će presuho.

5. Nakon pripreme

Kada meso maknete s roštilja, najbolje bi bilo da ga ostavite da malo odstoji u zdjeli ili aluminijskoj foliji. Tako će se meso malo “smiriti” i upiti sve sokove.

Ekstra savjet

Svako meso ukusnije je uz neki umak pa vam donosimo recept za najjednostavniji umak za meso s roštilja ikad.

Treba vam:

  • 100 grama kečapa
  • tri žličice smeđeg šećera
  • jedna žličica jabučnog octa
  • jedna žličica meda
  • jedna žličica luka u prahu
  • jedna žličica crvene paprike
  • sol
  • papar

Kečap stavite u malu zdjelicu te mu dodajte jabučni ocat i sve ostale začinske sastojke i dobro promiješajte. I to je to!

Podijelite članak