Rover Perseverance na Marsu otkrio “organske molekule”

Screenshot 3 76
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Rover Perseverance, koji je američka svemirska agecija NASA poslala na Mars, otkrio je organska jedinjenja u pojedinim stijenama koja sadrže karbon.

Riječ je o stijenama koje je Perseverance analizirao na tlu u krateru Jezero na Marsu. Kako bi sve bilo kristalno jasno, ovo se ne može smatrati kao otkriće života na Crvenoj planeti, nego zapravo gradivnim blokovima života jer se organska materija može proizvesti biološkim i nebiološkim sredstvima. U osom slučaju su potrebna dalja istraživanja kako bi se mogli utvrditi procesi koji su formirali jedinjenja u krateru Jezero.

Ipak, ovo je važna prekretnica za NASA-in projekt, jer se istraživački tim pitao da li su stijene u ovom područuju sedimentne ili magmatske, a to pitanje je bilo aktuelno i prije slijetanja rovera na Mars.

“Bio sam očajan jer sam pomislio da nikad nećemo pronai odgovor, no naš PIXL instrument nam je dao uvid u dio stijene u području nazvanom Južni Seitah pa je sve postalo jasno.

Organska jedinjenja su otkrivena u prašini neabradiranoj stijeni, ali i u unutrašnjosti abradiranih stijena u krateru Jezero u kojem je nekada zaista bilo veliko jezero i riječna delta. Otkriće je omogućio SHERLOC instrument za skeniranje životnih okruženja. Stjenovito dno po kojem se rover Perseverance kreće otkako je sletio na Mars u februaru vjerovatno je formirala vruća magma, a tim istraživača tvrdi da su stijene u krateru bile u kontaktu s vodom nekoliko puta, kao i da neke od njih sadrže organske molekule.

Ovo otkrie ima implikacije za razumijevanje i precizno određivanje vremena ključnih događaja u historiji kratera Jezero i same Crvene planete u cjelini.

Istovremeno, očuvanje organskih materija unutar prahistorijskih stijena, bez obzira na porijeklo, sugerira da bi mogli biti sačucani i potencijalni biopotpisi, odnosno dokazi prošlog ili sadašnjeg života.

S obzirom na činjenicu da su naučnici došli do svjetskog historijskog otkrića na Marsu pronalaskom značajne količine vode unutar sistema kanjona na Marsu, ovo je još jedno intrigantno saznanje o Crvenoj planetei.

“Ovo je pitanje koje možda neće biti riješeno sve dok uzorci tla s Marsa ne budu stigli na Zemlju. Očucanje organskih materija je veoma uzbudljivo. Kada uzorci stignu na Zemlju, bit će izvor naučnih istraživanja i otkrića dugi niz godina”, izjavio je NASA-in istražitelj Luther Beegle.