RS: Gotovo 50 hiljada radnika nema zdravstveno osiguranje

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U entitetu Republika Srpska je porastao broj radnika kojima poslodavci nisu uplaćivali doprinose za zdravstveno osiguranje. U prošloj godini za ovo pravo bilo je uskraćeno 45.000 osiguranika, dok je ove godine taj broj 52.000. Ovo je za N1 potvrđeno iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske iz kojeg pojašnjavaju da je da je od ukupnog broja 48.000 radnika bez uplaćenih doprinosa dok ostalih četiri hiljade pripadaju drugim kategorijama stanovinštva.

“S obzirom na to da je u Republici Srpskoj ukinuta vanredna situacija Fond zdravstvenog osiguranja više ne finansira zdravstvene usluge za neosigurane građane, a prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju uslov za korišćenje prava na zdravstvenu zaštitu na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja jeste redovna uplata doprinosa, bez izuzetaka”, kažu u FZO.

U ovoj ustanovi podsjećaju i da su u protekle tri godine pozivali građane da regulišu svoj status osiguranja i da se ne oslanjaju na vanrednu situaciju, kako ne bi ostali bez prava iz zdravstvenog osiguranja po okončanju vanredne situacije.

“Takođe, konstantno smo ukazivali da to što finansiramo zdravstvenu zaštitu i za neosigurane građane ne znači da poslodavci ne treba da izvršavaju svoje zakonske obaveze i da plaćaju doprinose”, kazali su ističući da je evidentno da je među poslodavcima došlo do “opuštanja” u proteklom periodu.

“Naime, Fond nema mehanizam kontrole niti naplate doprinosa, to je u nadležnosti Poreske uprave koja pored kontrole, ima i mehanizme prinudne naplate doprinosa. Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju i Zakonom o doprinosima jasno je definisano ko koju kategoriju građana prijavljuje na osiguranje i ko je dužan da plaća doprinose”, kazali su u Fondu iz kojeg ističu da su im sredstva od uplate doprinosa gotovo jedini izvor prihoda.

Iz Fonda su napomenuli i kako su tri godine, tj. od početka pandemije finansirali zdravstvene usluge i za neosigurane građane u javnim zdravstvenim ustanovama, za šta je izdvojeno više od 150 miliona КM i po tome su, tvrde, bili jedinstveni u svijetu.

“Sa proglašenjem kraja pandemije virusa korona i vanredne situacije, Fond više nema osnova da finansira zdravstvene usluge za neosigurane građane, te je izuzetno važno da se građani koji nisu zdravstveno osigurani prijave na osiguranje, kako bi i dalje mogli da nesmetano koriste zdravstvenu zaštitu, kao i da poslodavci plaćaju doprinose što je bila njihova obaveza i tokom vanredne situacije”, naglasili su iz Fonda.

N1