RS raskida ugovor o nabavci mobilne bolnice, traži da joj se vrati 4.228.000 KM

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Republički štab za vanredne situacije danas je dao saglasnost Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske da jedonostrano raskine ugovor o nabavci mobilne bolnice, javlja Anadolu Agency (AA).

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo danas je nakon sjednice štaba na konferenciji za novinare rekao da će Instiut danas uputiti dopis dobavljaču o jednostranom raskidanju ugovora i pozivanju da se izvrši povrat avansno uplaćenog novca, odnosno 4.228.000 KM sa PDV-om odnosno ukupne cijene bolnice.

Zeljković je pojasnio da je Institut uputio zahtjev Republičkom štabu za davanje saglasnosti za raskidanje ugovora sa “Balkan Globalom” vezano za nabavku pokretne bolnice.

“Institut je 26. marta 2020 na osnovu zakljuška štaba proveo nabavku mobilne bolnice, rok naveden u ugovoru je bio 12 dana od dana potpisivanja ugovora. Dobavljač nije izvršio cjelokupnu isporuku odnosno stavljanje objekta u funkciju kako je i precizirano ugovorom”, kazao je Zeljković.

Institut se sredinom aprila obratio dobavljaču da se izjasni za rok isporuke, a dobavljač je naveo otežane okolnosti vezane za isporuku krajem aprila započeta je montaža, međutim nije dovršena odnosno nije stavljena u funkciju.

“Ugovorom je precizirano da je dobavljač dućan da izvrši transport, montažu i dovođenje u funkciju, neispunjenje ugovora vodi ka jednostranom raskidanju ugovora”, kazao je Zeljković.

Pitanje nadonkade štete i povrata novca za tri avionska leta kojima su dopremljeni dijelovi bolnice prema riječima Zeljkovića biće naknadno razmatrani.