Portal 072info

Rudari zamrznuli štrajk: Isplata dijela regresa do petka

Armin Durgut/Patria

Štrajk rudara je zamrznut i oni sutra neće dolaizti pred zgradu Elektroprivrede u Sarajevu, javlja reporeter novinske agencije Patria.

Ovo je odučeno nakon druge vanredne skupštine RMU Zenica nakon predloženih mjera Uprave društva o rješenju problema sa upućenim zahtjevima.

– Donijeli smo odluku o zamrzavanju odluke o štrajku. Dobili smo ponudu kako će se najdalje do petka isplatiti po 400 KM regresa, da plata naredne sedmice ne bude upitna, kao i da se krediti uplate do kraja mjeseca – kazao je Mehmed Oruč, predsjednik sindikata RMU Zenica.

On je napomenuo da će pratiti tok razvoja zahtjeva koji su u vezi sa ulaganjem u rudnik, te da poziva rudare koji po radnom rasporedu trebaju doći u prvu smjenu da se odazovu na posao.

Esad Čivić, direktor RMU Zenica kazao je da će zahtjevi biti ispoštovani, da će biti isplaćen dio regresa do kraja sedmice, a da će plaće biti redovne. Prezentovali su i koncept ulaganja u rudnik.

Do kraja godine planirano je 5.400.000 KM za investiciono ulaganje, a ukupno u narednom periodu 34.000.000 KM. Teško je nadoknaditi izgubljeno ali sutra ćemo spustiti rudnike u jamu i osigurati osnovne uslove rada – istakao je Čivić.

Armin Durgut/Patria

Podijelite članak