Trudnica s dvoje djece tri noći provela u šumi: ‘Bebe smo smjestili u stočarsku kolibu, a odrasli su spavali vani’

Podijelite vijest

Tri noći i dva dana članovi porodice Karahasanović zajedno s drugim mještanima sela Starine kod Žepča proveli su u šumi, jer je većinu kuća iz njihovog sela klizište u potpunosti uništilo. Sada su smješteni u prihvatnom centru formiranom u kasarni u Zenici, nakon što su ih iz šume evakuirali helikopterom Oružanih snaga BiH.

Novinarska ekipa Agencije FENA posjetilla je ovaj centar gdje je razgovarala s Hazretom Karahasanović iz sela Starine, koja sa suzama priča o bijegu u šumu iznad sela nakon što se klizište aktiviralo.

Dvadeset metara iznad njihove kuće zemlja je zatrpala sve kuće, dok je njihova pukla te u njoj ne postoje uvjeti za život. Gotovo je cijelo selo iseljeno, a mještani su u naletu klizišta bježali u šumu jer su svi lokalni putevi bili blokirani bujicama i zemljom.

U šumi je trudnica Hazreta boravila s dvoje djece i još 150 mještana. Noći su bile teške. Naišli su na stočarsku kolibu gdje su smjestili bebe, dok su odrasli spavali vani, na otvorenom. Svi su bili u šoku zbog prirode koja je podivljala i natjerala ih u bijeg.

– Rijeka prolazi kroz selo koje je smješteno na dva brda. Sada usljed klizišta rijeke više nema, pretvorila se u veliko jezero koje je podijelilo selo na dva dijela. Kada su prve kuće zatrpane zemljom od klizišta počeli smo bježati prema šumi iznad. Ništa nismo ponijeli sa sobom – priča Hazreta.

U međuvremenu iz helikoptera su im bacali hranu da bi preživjeli dok se ne stvore uvjeti za njihovu evakuaciju.

Muški članovi porodica ostali su u selu, pomažući se i prateći situaciju.

Za povratak u selo, kaže ona, šanse su male.

– U selu se bavimo stočarstvom, a svu smo stoku morali pustiti da ne bi stradala u klizištu. Mi smo nedavno kupili kravu za 2.800 KM, a sada je negdje u planinama. Također, u selu je voda zagađena – priča Hazreta.

Po dolasku u prihvatni u centar pri kasarni bila je potrebna pomoć psihologa za njenog 13-godišnjeg sina, jer je doživio šok usljed cijele situacije te nije nekoliko dana pričao.

Hazreta Karahasanović do daljnjeg će s mještanima iz svog, ali i drugih sela koja su evakuirana, biti smještena u ovaj centar, čekajući bolje dane koji, kako kaže, znače da se s djecom vrati svome domu i životnoj svakodnevnici.

Depo.ba/Fena