Rupa bez dna: Do kada će građani Sarajeva bacati novac na GRAS?

Podijelite vijest

Poslanici u Skupštini Kantona Sarajevo, po ko zna koji put, raspravljali su o nerealiziranim zaključcima ovog zakonodavnog tijela, po kojima je dosad KJKP GRAS, koje je u dugu 130 miliona KM, trebalo da stane na noge.

Većina poslanika je mišljenja da ovo preduzeće sve dublje tone i da je svakim danom sve teže spasiti ga. Vlada Kantona Sarajevo trebalo je dosad, a nije, naložiti svim javnim preduzećima u KS da kupuju mjesečne karte  za prevoz  GRAS-ovim vozilima. Zbog neprovođenja ove odluke Skupštine KS, GRAS je u gubitku sedam miliona KM.

Jednim od zaključaka Skupštine, još iz decembra 2012. godine, Vlada KS je bila dužna da u saradnji sa Sindikatom komunalne privrede Kantona Sarajevo u roku od 15 dana otpočne s preispitivanjem i korekcijom Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika iz oblasti komunalne privrede Kantona Sarajevo. Međutim, do korekcije kolektivnih ugovora nikad nije došlo.

Skupština KS je obavezala Vladu KS da preuzme subvencioniranje troškova prevoza đaka, studenata i penzionera, jer su i zbog neisplaćivanja ovih  dugovanja gubici firme šest miliona KM godišnje.

Preduzeću GRAS nisu obezbijeđena ni vozila koja su tražili, a Vlada KS je zatražila i sistematizaciju radnih mjesta u GRAS-u, na što Sindikat nije pristao.

Elmedin Konaković, šef Kluba poslanika SDA u Skupštini KS, kaže da nije zadovoljan stepenom  realizacije zaključaka o GRAS-u jer sve to predugo traje.

“Nezadovoljan sam radom ove vlade, a GRAS je jedan od glavnih pokazatelja da sam u pravu. Ne mogu se pomiriti s tim da ministri u svojim resorima ne mogu narediti direktorima javnih preduzeća da moraju kupiti mjesečne karte od GRAS-a. S ovakvim ponašanjem Vlade KS, GRAS nema nikakvu perspektivu”, rekao je on.

Besim Mehmedić, šef Kluba nezavisnih poslanika u Skupštini, ističe da već tri godine govori da su svi zaključci o GRAS-u “šipka po ledu” i neće riješiti problem.

“Kad nešto nećete da riješite uzmete komisiju koja da zaključke. GRAS je predmet Tužilaštva KS, ali niko ni dan-danas neće taj predmet da pošalje  tamo gdje mu je mjesto – u sud, jer pokrivaju svoj kriminal”, rekao je Mehmedić.

Predrag Kojović, poslanik Naše stranke u Skupštini KS, ističe da je svaki pokušaj revitalizacije GRAS-a bacanje novca u finansijsku rupu, koja samo na mjesečnom nivou građane košta 2,5 miliona KM, a pri tome ta firma obezbjeđuje samo 40 do 50 posto linija koje je zakonom dužna obezbjeđivati.

“Svaki pokušaj spasavanja ove firme, osim uvođenja u stečajni postupak, predstavlja  ‘bičevanje mrtvog konja'”, rekao je Kojović.

Fena