“Rusi bi mogli pokušati da prošire sukob na Zapadni Balkan putem njihovih ‘proxyja’ – Srbije ili RS”

Objavljeno:

“Srbija želi evropski novac, rusko oružje, kineske investicije i američku toleranciju. Ali Srbija nije neutralna. Srbija je na strani Ruske Federacije i zato moramo da budemo oprezni“, kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za CNN.

Ruskom predsedniku bi pre ili kasnije trebalo da se sudi pred međunarodnim sudom, poručio je danas Kurti, navodeći da je Rusija u Ukrajini počinila ratne zločine, prenosi Nova.rs.

Podrška Ukrajini

Tvrdi da bi NATO trebalo više da pomaže Ukrajini, te kazao da je Kosovo od početka rata podržavalo ovu zemlju.

Kurti je rekao da je „prije 23 godine počinjen genocid nad Albancima“, a da ga je NATO spriječio.

„Tada je 860.000 Albanaca protjerano sa Kosova – više od 80 odsto populacije je protjerano iz svojih kuća, imamo 20.000 žena i devojčica koje su silovane, više od 12.000 nenaoružanih civila je ubijeno i 120.000 kuća je uništeno ili zapaljeno“, tvrdi kosovski premijer.

Kurti je izrazio nadu da će četiri članice NATO koje ne priznaju Kosovo – Španija, Slovačka, Rumunija i Grčka – promijeniti mišljenje kako bi i Kosovo moglo da postane članica Alijanse.

Kosovski premijer je i u ovom intervjuu Srbiju definisao kao prijetnju stabilnosti regiona, navodeći da je uz Rusiju.

“Srbija želi evropski novac, rusko oružje, kineske investicije i američku toleranciju. Ali Srbija nije neutralna. Srbija je na strani Ruske Federacije i zato moramo da budemo oprezni“, tvrdi Kurti.

Ponovo je govorio o srpskim bazama, navodeći da su ukupno 42 stacionirane u blizini Kosova.

Podcrtao je da Kosovo mora da bude veoma oprezno jer bi Srbija „mogla da odigra ulogu ‘proxy-ja’ Ruske Federacije na Zapadnom Balkanu“.

Povećali budžet za odbranu

“Rusko ministarstvo odbrane ima posebnu kancelariju u okviru Ministarstva odbrane Srbije. Sada, kada ruski ‘blickrig’ u Ukrajini propada, mi smo zabrinuti da oni mogu da pokušaju da prošire sukob i da Zapadni Balkan može da bude novo rusko bojište putem njihovih ‘proxyja’ – Srbije ili Republike Srpske“, rekao je Kurti.

S druge strane, poručuje da se Priština ne plaši, te da je Kosovo povećalo budžet za odbranu za 52 odsto.

Kurti je i za CNN rekao da se u regionu vodi „hibridni rat“, te ponovio da je u Nišu stacioniran Ruski humanitarni centar.

„Hibridni rat nije zamjena za rat, već samo njegova pripremna faza“, dodao je kosovski premijer navodeći ponovo da je Priština zabrinuta i na oprezu, ali ne i uplašena, a ujedno zbog toga što su partneri Kosova Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

„Znamo da se na Kosovu ne brani samo narod Kosova, već istovremeno i NATO, s obzirom na to da je NATO veoma integrisan u arhitekturi bezbjednosti naše zemlje“, poručio je Kurti.

Na pitanje šta Kosovo čini u borbi protiv hibridnog rata, Kurti je ponovio da je budžet kosovskog ministarstva odbrane uvećan, ali i dodao da se istovremeno uvećavaju kapaciteti policije i obavještajnih službi i ujedno sarađuje sa NATO-om.

Raport.ba

249D9728 4DCC 48B3 BE43 0041A25C6EB6

K.H. | 072INFO
K.H. | 072INFO
Portal 072info.com najčitaniji je internet portal u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, ali i šire sa četiri miliona mjesečnih posjeta (garantuje Google Analytcs) i najpopularniji portal na društvenim mrežama gdje nas prati 200.000 ljudi!

Podijelite članak:

spot_img
spot_img
spot_img

Popularno

Još sličnih objava
VEZANO

Prve fotografije s lica mjesta: Ovdje je pjevač izbo dvojicu muškaraca 

U Kragujevcu u Srbiji je sinoć došlo do krvavog...

Srbija sada više izvozi u BiH, nego u Rusiju i Kinu zajedno

Koliko je važna regionalna saradnja, pa samim tim i...

Video Spiderman-a kako igra kolo na svadbi postao viralan

Na twitteru je osvanuo video s jedne svadbe. Navodno je...

Srbija po broju žena koje puše druga u svijetu, Balkanci u europskom vrhu

I pored značajnog smanjenja broja pušača, Srbija je i...