D852134B 45BC 47D0 9BEF 5FA4D3F4D63D
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Rusija i Kina otišle su korak dalje od samog kritikovanja visokog predstavnika u BiH te predložile rezolucije Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom bi se odmah oduzela ovlaštenja visokom predstavniku u BiH.

U nacrtu rezolucije navodi se da ovlasti date visokom predstavniku na konferenciji o provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma 1997. godine više nisu potrebne s obzirom na napredak koji su postigle političke stranke u BiH. Nacrt je u srijedu dobio Associated Press.

Rezolucija podržava imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christiana Schmidta) do 31. jula 2022. godine kad je po njoj predviđeno zatvaranje Ureda visokog predstavnika, piše Washington Post. 

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, međunarodnog tijela koje je vodilo mirovni proces u Bosni i Hercegovini, službeno su imenovali Šmita za sljedećeg visokog predstavnika 27. maja, podsjeća američki list. On bi trebao preuzeti funkciju 1. augusta nakon odlaska Austrijanca Valentina Inzka, koji je bio na dužnosti 12 godina. 

Rusija se nije složila s imenovanjem Šmita i dugo je tražila ukidanje pozicije visokog predstavnika, ali i postavlja pitanje hoće li Vijeće sigurnosti UN-a, koje nije bilo uključeno u Dejtonski sporazum, imati moć zatvoriti Ured visokog predstavnika.

Na posljednjem sastanku Vijeća sigurnosti u maju, američka ambasadorica Linda Tomas Grinfild (Thomas-Greenfield) naglasila je ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i podršci civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma. 

– Bosna i Hercegovina mora ispuniti posebne kriterije koje je utvrdilo Vijeće za provedbu mira kako bi izašla iz međunarodnog nadzora. Sada je vrijeme za ponovni fokus i djelovanje na ispunjavanju ove agende. To znači, prije svega, suzbijanje raširene korupcije koja prijeti vladavini zakona u Bosni i Hercegovini – rekla je.

Ukazala je na “korumpirane političare, sudstvo pod političkim uticajem, javne institucije koji promovišu lične ili stranačke interese i državna preduzeća kojima je prioritet pokroviteljstvo kojim omogućavaju napredovanje korupcije i potiču egzodus mladih u zemlje u kojima imaju veće mogućnosti. 

Zamjenica britanske političke koordinatorice Alis Džejkobs (Alice Jacobs) nazvala je polemiku oko mirnog razlaza BiH, koju su promovisali bosanski Srbi, stvarnom prijetnjom miru i stabilnosti koja podriva Dejtonski sporazum. 

– Ured visokog predstavnika i njegova upotreba izvršnih ovlasti, ako to situacija bude zahtijevala, i dalje imaju punu podršku Velike Britanije – rekla je Džejkobs. 

Zamjenica francuske ambasadorice u UN-u Natani Broadharst (Nathalie Broadhurst ) izjavila je na sastanku Vijeća 4. maja da bilo kakvo zastupanje i propagiranje podjela i nacionalistički i secesionistički diskurs ili retorika koja izaziva mogućnost rata nisu prihvatljivi.