Rusija je nuklearna velesila, “NATO joj nije stvarna prijetnja”

1642968321 shutterstock 1334195687 750x563 1

“Ove snage su rotacijske, obrambene i znatno ispod svake razumne definicije ‘značajnih borbenih snaga’. Nije bilo stalnog stacioniranja značajnijih borbenih snaga na teritoriju istočnih saveznika. Zapravo, ukupne razine snaga diljem Saveza znatno su se smanjile od kraja hladnog rata”, navodi se na službenoj stranici NATO-a u članku o odnosima s Rusijom.

Sam SAD je usto razmjestio još oko 7 tisuća vojnika u Poljsku i manjim dijelom u Rumunjsku. Američki predsjednik Joe Biden je ovog mjeseca odobrio slanje još tri tisuće vojnika u Poljsku kako bi ojačao prisutnost u sve nestabilnijoj regiji. NATO u ovoj regiji trenutno drži ravno 22 borbena aviona, piše CNN.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je rekao da je Savez nedavno poslao određeno pojačanje u regiju u obliku dodatnih vojnika, aviona i brodova, ali da su ti koraci “obrambeni” i da “NATO nije prijetnja Rusiji”.

Rusija s druge strane, podsjetimo, ima oko 850 tisuća aktivnih vojnika uz još 250 tisuća rezervista i isto toliko pripadnika paravojnih snaga. Rusija također ima 4 puta više vojnika i 5 puta više tenkova od Ukrajine, a njena nadmoć u zraku, na moru i u balističkim projektilima je još daleko veća.

U takvom kontekstu izjave o navodnom gomilanju ukrajinskih snaga uz Rusiju i “ogromnom udarnom potencijalu ukrajinskih snaga”, kako je danas to sročio glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov, zvuče kao crni humor, prenosi Index.

Putin priča o nepostojećim projektilima u Ukrajini i nuklearnom ratu

Pa ipak, Putin i ruski dužnosnici uporno govore o opasnosti koja im navodno prijeti sa zapada. Prisjetimo se, Putin je tako još u studenom spekulirao o postavljanju nekakvog balističkog raketnog sustava NATO-a u Ukrajinu i upozorio da će u tom slučaju “vrijeme leta do Moskve biti sedam do deset minuta, a pet minuta u slučaju postavljanja hipersoničnog oružja”.

No niti su SAD ili NATO postavili ikakav raketni sustav tog tipa u Ukrajinu niti postoje ikakvi planovi da to naprave. NATO u istočnoj Europi trenutno ima ravno jedan proturaketni sustav, Aegis u Rumunjskoj, čija je svrha “detektirati, pratiti, uključiti i uništiti” protivničke balističke projektile i koji nema tehnički kapacitet za ofenzivne raketne udare. Još jedan takav bi ove godine trebao biti postavljen u Poljskoj.

“Shvaćate li da će se, ako Ukrajina uđe u NATO i odluči vratiti Krim vojnim putem, europske zemlje automatski uvući u vojni sukob s Rusijom? Naravno, potencijali ujedinjenog NATO-a i Rusije su neusporedivi. Razumijemo to, ali također razumijemo da je Rusija jedna od vodećih svjetskih nuklearnih sila i da je superiorna u odnosu na mnoge od tih zemalja po broju modernih komponenti nuklearne sile. Ali neće biti pobjednika i naći ćete se uvučeni u ovaj sukob protiv svoje volje”, priprijetio je Putin na presici s Emmanuelom Macronom prošli tjedan, ničim izazvan.

Prethodni članakMusa: Moj otac bio vođa u ratu, ja mogu biti u košarci
Sljedeći članakKafa prije treninga: Stručnjaci otkrivaju sve benefite ove navike