Rusija nazvala 13. paket sankcija EU-a “nezakonitim”

Rusija nazvala 13. paket sankcija EU-a “nezakonitim”

Rusija je u petak nazvala “nezakonitim” 13. paket sankcija koji je Evropska unija (EU) usvojila protiv Moskve, tvrdeći da “potkopava međunarodne pravne prerogative Vijeća sigurnosti UN-a”.

– Evropska unija nastavlja svoje bezuspješne pokušaje da izvrši pritisak na Rusiju jednostranim restriktivnim mjerama… Smatramo da su takvi postupci EU-a nezakoniti i da potkopavaju međunarodne pravne prerogative Vijeća sigurnosti UN-a – navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

U saopštenju se navodi da je ruska strana, kao odgovor na ove “neprijateljske akcije”, značajno proširila listu predstavnika evropskih institucija i zemalja članica EU-a kojima je zabranjen ulazak u zemlju.

Među predstavnicima su i oni koji su odgovorni za pružanje vojne pomoći Ukrajini, kao i oni koji su uključeni u krivično gonjenje ruskih zvaničnika.

Lista uključuje i predstavnike Vijeća Evrope i članove parlamentarnih skupština Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) koji “sistematski daju agresivne izjave protiv Rusije”, navodi se.

Dodaje se da će sve “neprijateljske akcije” zapadnih zemalja i dalje dobivati “blagovremeni i adekvatan odgovor”.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE