Rusija ulazi u naftni i gasni aranžman sa Sjevernom Korejom

Rusija ulazi u naftni i gasni aranžman sa Sjevernom Korejom

Još od novembra 2023. godine Odeljenje za korištenje podzemlja Ministarstva prirodnih resursa Ruske Federacije,  radi na planu geoloških istraživanja Žutog mora nakon što je severnokorejska strana obezbedila neophodne geofizičke karte. Naime, u akvatoriju Žutog mora koji pripada Sjevernoj Koreji, pronađena su manja nalazišta prirodnog plina ali i nafte. 

Međutim, ruski eksperti smatraju da bi se uz adekvatne geološke mape i dodatna istaživanja moglo doći do većih količina. S druge strane na istom području rusko-korejska istraživanja su utvrdila mogućnost eksploatacije nafte, što bi za Sjevernu Koreju bilo od strateškog značaja. 

Uvoz nafte

Obzirom da je Sjeverna Koreja 70 godina pod međunarodnim sankcijama, kao takva je u potpunosti ovisna o nafti koju može kupiti i nabaviti jedino od Narodne Republike Kine. Dodatno, sjevernokorejska proizvodnja nafte godišnje je vrlo mala i svodi se na tek 5.000 tona nafte. A Sjeverna Koreja ima 2 rafinerije nafte ukupnog kapaciteta 3,2 miliona tona godišnje, ali obim prerađene nafte ne prelazi 0,5-0,6 miliona tona na godišnjem nivou. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica