Rusiji ne smeta da se zemlje Zapadnog Balkana priključe NATO-u?

nato
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Rusija traži od NATO saveza i Sjedinjenih Američkih Država da se suzdrže od daljnjeg širenja NATO-a u istočnu Evropu, zemlje Kavkaza i u centralnu Aziju. To su danas uvrstili i na listu svojih zahtjeva. 

To se odnosi na to da NATO ne raspoređuje nove trupe ili oružje u zemlje koje su ušle u alijansu nakon 1997. godine, što bi uključivalo veći dio istočne Evrope, uključujući Poljsku, bivše sovjetske zemlje Estoniju, Litvaniju, Latviju i dio balkanskih zemalja.

Konkretno se spominju bivše države Sovjetskog saveza, dok države Zapadnog Balkana ni u jednom dijelu dokumenta nisu direktno spomenute.

– SAD će se obavezati da spriječe dalje širenje Sjevernoatlantskog pakta na istok i uskrate pristupanje Alijansi državama bivšeg Sovjetskog saveza – piše u dijelu nacrta dokumenta objavljenom na stranici ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Također, zahtjeva se da SAD ne osnivaju ​​vojne baze na teritoriji država bivšeg SSSR-a koje nisu članice Sjevernoatlantskog saveza, te da ne koriste njihovu infrastrukturu za bilo kakve vojne aktivnosti niti razvijaju bilateralnu vojnu saradnju s njima.

Objava Adija Ćerimagića na Twitteru
  • Objava Adija Ćerimagića na Twitteru
  • – Sve države članice Sjevernoatlantskog saveza obavezuju se da će se suzdržati od bilo kakvog daljeg proširenja NATO-a, uključujući pristupanje Ukrajine, kao i drugih država – navodi se.

    Politički analitičar Adi Ćerimagić napisao je na Twitteru da, sudeći po sadržaju zahtjeva, Rusiji ne bi smetalo da Bosna i Hercegovina, Kosovo i Srbija postanu članice NATO-a jer se eksplicitno spominju bivše države Sovjetskog saveza i “ekspanzija na istok”.

    – Dakle Rusiji ne bi smetalo da BiH, Kosovo i Srbija postanu dio NATO-a ako “Sjedinjene Američke Države” će se obavezati da će spriječiti dalje širenje NATO-a na istok i uskratiti pristupanje Alijansi državama bivšeg SSSR-a” – napisao je Ćerimagić na Twitteru.