Ruski milijarderi za dan izgubili više od 38 milijardi dolara, i dalje im se “topi” bogatstvo

Screenshot 5 33

Ruski milijarderi izgubili su 38,162 milijarde dolara za dan (od 12:00 po kijevskom vremenu), a najviše je izgubio suvlasnik Lukoila Vagit Alekperov.

Ovo je objavio Forbes Russia pozivajući se na Forbes Real Time.

Napominje se da se bogatstvo Alekperova smanjilo za više od 5 milijardi dolara.

Suvlasnici Novateka Genady Tymchenko, koji je bio pod britanskim sankcijama 22. februara, i njegov poslovni partner Leonid Michelson izgubili su 3,9 milijardi dolara (bogatstvo je palo na 19,8 milijardi dolara) i 4 milijarde dolara (na 23,6 milijardi dolara).

Suvlasnik Severstala Aleksej Mordašov, najbogatiji ruski metalurg, izgubio je 3,5 milijardi dolara (na 25,8 milijardi dolara).

Suvlasnik Norilsk Nickel Volodymyr Potanin izgubio je 3,3 milijarde dolara (na 24,6 milijardi dolara).

Ruski berzanski indeksi na otvaranju trgovanja u Moskvi 24. februara pali su za gotovo trećinu, kao odgovor na početak invazije ruskih trupa na Ukrajinu. Akcije ruskih kompanija na Londonskoj berzi pale su za 70 posto.

Konkretno, indeks Moskovske berze je odmah pao za 28 posto, a indeks rublje RTS-a – za 35,8 posto.

Zbog oštrog kolapsa indeksa i tržišta, trgovanje je privremeno obustavljeno. Ovaj događaj je osmišljen da uvjeri investitore.

U međuvremenu, ruske akcije na Londonskoj berzi pale su za 70 posto. Konkretno, akcije “Sberbanke” – za 66,6 posto, “Tinkofa” – za 71 posto, “Norilsk Nickel” – za 36 posto i “Gasproma” za 33 posto, prenosi RBC.

Ruska rublja je pala na svoj apsolutni istorijski minimum, prešavši granicu od 90 rubalja za dolar. Na tržištu gotovine, stopa se približila 100 rubalja po dolaru.

Prethodni članakAko se pitaju građani – živi se na kredit
Sljedeći članakFederacija BiH zadužena više od šest milijardi KM