Portal 072info

Sa bh. pasošem u 101 zemlju, građani traže srbijanski pasoš

Državljani Bosne i Hercegovine mogu bez viza putovati u 101 zemlju svijeta, a državljani Srbije u 112. Zbog toga je i sve veći broj građana koji se odlučuju da podnesu zahtjev za srbijansko državljanstvo.

Hrvatski pasoš, kao do sada najpoželjniji za građane BiH, dobiva ozbiljnu konkurenciju.
U dvije godine oko 10 hiljada državljana BiH uručen je srbijanski pasoš, i to samo u Konzulatu Srbije u Banjaluci. A još deset hiljada ljudi istom je Konzulatu podnijelo zahtjev za prijem u srbijansko državljanstvo.

Ono što čujemo od stranaka ovdje je da srpski pasoš ima bolji tretman od strane pojedinih policijskih i carinskih organa drugih zemalaja. To je ono što je opšte zapažanje onih koji traže državljanstvo Srbije“, kazao nam je Vladimir Nikolić, konzul.

Na listi Passport Indexa, sa bh. pasošem se bez viza ulazi u 101 zemlju svijeta. Istovremeno, sa srbijanskim nije potrebna viza za 112 država, uključujući Kinu, Rusiju i Argentinu. Građani BiH, u odnosu na Srbijance ne moraju imati vize jedino prilikom ulaska u Svetu Luciju, Maleziju, i Bahame. S druge strane, srbijanski pasoš, za razliku od bh. pasoša, otvara granice Perua, Mongolije, Kazahstana, Japana, Izraela, Fidžija, Kolumbije, i već spomenutih Kine, Argentine i Rusije.

I vlasti Bosne i Hercegovine dvije godine najavljuju ukidanje viza sa Meksikom, Argentinom i Japanom, ali do sada se ništa nije promijenilo. Nedavno je Vijeće ministara utvrdilo osnov za pregovore oko zaključenja sporazuma sa Kinom. Kineski jezik sve češće se uči u bh. školama, ali građanima BiH i dalje potrebna viza za ulazak u ovu zemlju Dalekog istoka.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su nam rekli da još čekaju potvrdu Vijeća ministara o ukidanju viza sa Kinom.

Što se tiče ukidanja viza za Kinu, dostavljen je Vijeću ministara Prijedlog sporazuma o bezvinom rezimu za nositelje običnih putovnica, pošto za diplomatske i službene imamo već sporazum o bezviznom rezimu. Zaključak službeno još nismo zaprimili od strane Vijeća ministara, pa još ne možemo potvrdno odgovoriti“.

Kada je riječ o Argentini i Meksiku, Bosna i Hercegovina je odlukom iz 2014. godine omogućila građanima tih zemalja da bez viza ulaze u našu zemlju. Nije poznato kada će recipročno pravo dobiti državljani BiH.

U međuvremenu, bh. pasoš nije najgori, ali i ne nudi nikakav ekskluzivitet svojim građanima, premda je i sadašnja situacija odlična u odnosu na mračna vremena prije liberazlizacije viznog režima. No, i dalje smo daleko od zemalja okruženja. Najjači pasoš u regiji i dalje imaju Slovenci, koji putuju u 150 zemalja svijeta bez viza. Za stopom su im Hrvati, sa 144 zemlje. I Makedonski pasoš je vredniji od bosanskohercegovačkog, koji otvara granice bez vize u 108 zemalja, a i Crnogorci mogu putovati bez vize u 4 zemlje više nego građani BiH. U ovom trenutku najjači pasoš na svijetu je Njemački, sa kojim se bez prepreka putuje u 159, od ukupno 195 priznatih država svijeta.

Podijelite članak