Portal 072info

Sa Sejšela uvozimo povrće, iz Belizea voće, iz Vijetnama žitarice, šećer iz Mauricijusa, meso iz Surinama…

Vanjskotrgovinski deficit Bosne i Hercegovine više i jedva da je vijest, jer svake godine uvoz za nekoliko milijardi maraka premašuje naš izvoz.

Tako se nastavilo i u 2015. godini, kada je doduše situacija bila nešto povoljnija, ali ogromni deficiti nisu nestali, pa ostaje samo nada kako će se oni ipak iz godine u godinu smanjivati. Međutim, i podaci iz protekle godine (zaključno sa studenim) još jednom pokazuju sav jad i tugu današnjeg bh. gospodarstva, što će se zorno vidjeti ukoliko vidimo podatke Vanjskotrgovinske komore BiH iz kojih sve zemalja uvozimo robe i usluge. Ne ponižavajući niti jednu zemlju, ipak treba kazati kako smo na izuzetno niskim granama ako znamo da imamo vanjskotrgovinski deficit s Zibambevom, Vijetnamom, Sijera Leoneom, Peruom, Panamom, Mozambikom, Mauricijusom, Maršalovim Otocima, Madagaskarom, Laosom, Kostarikom, Kenijom, Kambodžom, Gvinejom, Bangladešom, Belizeom,…

Odakle sve uvozimo?

Istini za volju, kod svih nabrojanih zemalja ne radi se o nekim značajnim vanjskotrgovinskim razmjenama, ali ipak bilježimo deficit. Vjerovatno prosječan bh. građanin niti ne zna gdje se nalaze Maršalovi Otoci (otočna država u Tihom oceanu), a Madagaskar je većini vjerovatno poznat po popularnom istoimenom crtiću. Kako, npr. prosječnom osiromašenom bh. građaninu, a naročito domaćem poljoprivredniku objasniti zbog čega poljoprivreda propada, a mi uvozimo povrće sa Sejšela, voće iz Belizea i Kostarike, žitarice i ribu iz Vijetnama, povrće i meso iz Surinama, šećer iz Mauricijusa, iz Afganistana žive životinje, itd. Nadalje, iz Zimbambvea su u 2015. uvozili  mineralna goriva, mineralna ulja, proizvode od gvožđa i čelik (iako sve u malim količinama). Veće količine raznoraznih proizvoda uvozimo iz Vijetnama (1.785.536 maraka), od odjeće i obuće, preko električnih strojeva pa sve do keramičkih proizvoda. Sa Maršalovih Otoka u 2015. uvezli smo roba u vrijednosti  317.945 maraka (aluminijski proizvodi, gvožđe i čelik, električni strojevi,…), iz Madagaskara uvozimo primjerice papir i karton, staklo, iz Togoa igračke i tekstil. Nadalje, iz Laosa uvozimo odjeću, iz Kenije igračke, namještaj, kožu,…

Hrana i piće

Kada su u pitanju zemlje iz kojih tradicionalno najviše uvozimo, podaci Vanjskotrgovinske komore BiH, pokazuju da smo u 2015. iz Hrvatske uvezli u rubrici “pića, alkoholi i sirće” čak 104.629.507 maraka, “šećer i proizvodi od šećera” 64.796.862 maraka, “žitarice” 55.414.396 maraka, itd. Iz Srbije primjerice uz rubriku “žitarice” stoji pozamašna cifra od 95.798.052 maraka, uz “pića, alkoholi i sirće” 115.102.656 maraka, uz “žive životinje” 62.892.229 maraka. Ako se zadržimo na hrani i piću, napomenimo kako primjerice iz Njemačke uvozimo 37.396.176 maraka mlijeka i mliječnih proizvoda, iz Austrije mesa u vrijednosti 23.261.993 maraka, itd.

Svi navedeni podaci jasno pokazuju gdje se trenutno nalazimo, i to je činjenica. Formula za izlazak iz gospodarskog ambisa je jednostavna – suprotstaviti se organiziranom kriminalu i korupciji, nepotizmu, da postati društvo jednakih šansi, da na površinu isplivaju sposobni, a ne podobni i da svi zasučemo rukave i svi počnemo raditi za dobrobit svih naroda i građana ove zemlje.

Dnevni-list.ba

 

Podijelite članak

Počitajte još

Sjednica Vijeća ministara BiH Obiman dnevni red danas pred državnim ministrima

Redakcija

Ovaj grad postaje novo žarište: Još 19 zaraženih koronavirusom u FBiH

Redakcija

Migranti krijumčarima daju 100 eura do Bihaća

072info

Čista energija u fokusu razvoja: U BiH planirano 30 vjetro i 40 hidroelektrana

Redakcija

Traži se par za posao u italijanskoj vili, plata 4.700 eura

Redakcija

Kraj sezone u ABA ligi, nema prvaka ni ispadanja

072info

Amina i Armin Muzaferija iz doma u Visokom: Blizinu porodice ne može ništa zamijeniti, ni novac, ni putovanja

072info

PROSUDITE SAMI: Ronaldova zaručnica objavila fotku, optužili je da je vulgarna i ne nosi gaćice

Redakcija

Krije li se NSBiH iza potpuno obesmišljenih Kriznih štabova u BiH

072info

Sejfović o obračunu u KPZ Zenica: Da sam ih tukao katancima, za mnoge bi ishod bio koban

072info

Nakon drame na M-17: Brišu se snimci, krije se ime političara čija je delegacija izazvala nesreću?

Redakcija

5 faza braka: Svaka ima zamke ali svaka se može ‘preskočiti’

Redakcija

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info

Ostanite zdravi: Pet vježbi koje će vam ukloniti bol u leđima i vratu

Redakcija

Bayern se pohvalio nevjerovatnom transformacijom Goretzke nakon izolacije

Redakcija

Postoje kozmetički proizvodi koje nikada ne biste trebali naručivati putem interneta

Redakcija

Taekwondo Akademija Jale nastavlja sa treninzima

Redakcija

Dječaci isprovocirali crnu udovicu da ih ubode da dobiju Spider-manove moći pa završili u bolnici

Redakcija

Otkriveno gdje će Univerzitet Oxford testirati potencijalnu vakcinu protiv COVID19

Redakcija

Veličanstvene životinje kojih uskoro neće biti zbog nas

Redakcija