SAD daleko najveći proizvođač plastičnog otpada

1638427920 1638423965 brian yurasits IvWEUvMwmlg unsplash 900x600 750x500 1

Sjedinjene Američke Države su zemlja koja daleko najviše doprinosi zagađenju plastikom u svijetu, pokazuje novi izvještaj objavljen u srijedu, koji poziva na razvoj nacionalne strategije kako bi se tome stalo ukraj.

Ukupno, SAD su generirale oko 42 miliona tona plastičnog otpada 2016. – više nego dvostruko u odnosu na Kinu i više od zemalja EU-a zajedno, pokazuje izvještaj Nacionalne akademije za nauku, inžinjerstvo i medicinu. Pritom SAD predstavlja manje od pet posto svjetske populacije.

Prosječno, svaki Amerikanac stvori godišnje 130 kilograma plastičnog otpada, a na drugom mjestu je Velika Britanija s 98 kilograma. U Francuskoj prosjek je 43 kg.

“Uspjeh čudesnog izuma plastike u 20. stoljeću stvorio je također poplavu plastičnog otpada na svjetskom nivou, svugdje kamo pogledamo”, piše Margaret Spring, predsjednica Odbora stručnjaka koji su pisali izvještaj naručen od američkog Kongresa.

Ona je problem nazvala “ekološkom i socijalnom krizom”.

Najmanje 8,8 miliona tona plastičnog otpada završi u oceanu svake godine u svijetu, što je oko jednog kamiona za smeće koji se istovari u more svake minute, pojašnjava izvještaj.

Sva plastika, uključivo i ona bačena na tlo, ima potencijal da na kraju završi u oceanu, dodaje se.

Aktuelnim ritmom, količina plastike bačena u ocean mogla bi dostići 53 miliona tona godišnje od 2030. što je polovina ukupne težine ribe koja se godišnje ulovi u oceanu.

Proizvodnja plastike je eksplodirala od 80-tih godina prošlog stoljeća ali ne i reciklaža, naglašava se u izvještaju.

Ono preporučuje da se razvije nacionalna strategija u SAD-u do kraja 2022. godine i detaljiše više pravaca kojima bi se mogao napasti problem, naprimjer postavljanje limita na proizvodnju plastike koja se ne reciklira ili razvoj zamjena plastici.

Radi se o najsveobuhvatnijem izvještaju o zagađenju plastikom koje je ikad objavljeno, rekla je Judith Enk, predsjednica organizacije Beyond Plastics.