Sahranjen princ Philip, vojvoda od Edinburgha i suprug britanske kraljice Elizabete II

Screenshot 4 50
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Princ Philip, vojvoda od Edinburgha i suprug kraljice Elizabethe II, sahranjen je danas u kraljevskoj kripti dvorca Windsor pored Londona.

Sahrana, koja je emitovana uživo na televiziji u Britaniji i širom svijeta, zvanično je počela minutom šutnje u 15 sati. Orkestar Grenadirske garde je predvodio povorku, a sudjelovale su i brojne pukovnije.

Kovčeg vojvode od Edingburgha je prenesen od ulaza Windsora do kapele Svetog Georgija u modificiranom Land Roveru kojeg je upravo on dizajnirao. Članovi porodice koji nisu uključeni u povorku, poput vojvotkinje od Cornwalla i vojvotkinje od Cambridgea će sahranu gledati ispred trijema kapele Galilieje.

Prinčevi Harry i William su odvojeno hodali iza djedovog kovčega zato što je kraljica tako propisala. Između njih se nalazio njihov rođak Peter Phillips. Nakon odluke Harrya i njegove supruge Meghan da napuste kraljevsku porodicu, braća su viđena zajedno prvi put u godinu dana.

Meghan, vojvotkinja od Sussexa, gledala je sahranu od kuće u Kaliforniji nakon što joj je liječnik savjetovao da ne putuje u Englesku zbog trudnoće. Kate, Williamova supruga i vojvotkinja od Cambridgea se pojavila noseći mrežasti veo i crnu haljinu sa bisernom ogrlicom i naušnicama.

Nacionalna žalost završava se danas, a članovi porodice će u toku naredne sedmice nastaviti nositi crne trake, koje se smatraju znakom žalosti.

Princ Philip, koji je u braku s kraljicom proveo 73 godine, umro je 9. aprila u dobi od 99 godina, nakon što je u bolnici proveo mjesec dana zbog srčanih problema.