Salkić: Obilježavanje 9. januara uznemirava, iritira, provocira i diskriminira žrtve progona i genocida

salkic
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, saopćio je da obilježavanje 9. januara kao dana bh. entiteta RS iritira, uznemirava, provocira i diskriminira sve žrtve progona, teških zločina i genocida počinjenih pod zastavom 9. januara.

Napraviti jasnu distancu s idejama zla

– Nastavak neustavnog i nezakonitog obilježavanja 9. januara kao dana bh. entiteta RS iritira, uznemirava, provocira i diskriminira sve žrtve progona, teških zločina i genocida koji su počinjeni pod zastavom 9. januara. Sa ovom praksom treba prestati zbog ovih činjenica i zbog zvaničnih presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da se 9. januar ne može obilježavati kao dan bh. entiteta RS, ali i mišljenja Venecijanske komisije – rekao je Salkić.

Smatra da je jedini i najbolji lijek za trenutno stanje u Bosni i Hercegovini eliminacija posljedica genocida.

Samo tako možemo napraviti jasnu distancu sa idejama zla, progona, zločina i teritorijalnih pretenzija prema Bosni i Hercegovini. Dok žive posljedice progona i genocida živjet će i osjećaj kod sljedbenika takve politike da se genocid isplati i da su oni koji su ga počinili heroji, a ne zločinci – naveo je Salkić.

On je istaknuo da potreba eliminacije posljedica genocida nije više samo potreba preživjelih žrtava, već je to nasušna potreba civiliziranog svijeta.

Rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

– Ukoliko ovakvo stanje ostane i potraje, ono će da nagrize i uništi civilizacijske vrijednosti u mnogim zemljama u svijetu. Nastavak veličanja takvog projekta kroz obilježavanje 9. januara kao dana bh. entiteta RS uprkos postojanju presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine dokaz su takvih tendencija, rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja mira u doglednoj budućnosti od sljedbenika takve ideologije – saopćeno je iz kabineta potpredsjednika RS.