salkic
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 13, 2021 @ 22:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić rekao je danas da je sada pravi trenutak za hrabru i odlučnu reakciju svih onih koji u svojim reakcijama govore da su spremni sačuvati mir, stabilnost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

– Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, OHR, članice Vijeća za implementaciju mira (PIC) i visoki predstavnik imaju jedinstvenu priliku koordiniranom akcijom prekinuti spiralu separatizma i za duži period ugasiti svaku separatističku težnju i ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini – ističe Salkić.

Izostanak konkretnih akcija

Usto, navodi da “Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine treba oduzeti mandate onima koji su glasali za zaključke NSRS-a, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine treba pokrenuti postupak utvrđen Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, a visoki predstavnik u skladu sa svojim ovlastima zabraniti svako dalje političko djelovanje”.

– Samo takva vaša reakcija bila bi primjerena težini djela kojeg su počinili i težini trenutka u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina. Svako vaše odlaganje odlučne i snažne reakcije direktan je vjetar u leđa separatistima i političkim pobunjenicima u ovom trenutku – poručio je Salkić.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Potpredsjednik RS smatra “da svako relativiziranje opasnosti po mir i stabilnost, prebacivanje odgovornosti za reakciju, nije dobronamjerno prema građanima Bosne i Hercegovine”.

– Izostanak konkretnih akcija izraz je nedostatka hrabrosti pojedinaca koji sjede u institucijama i organizacijama da poduzmu konkretne korake u skladu sa mandatima koje imaju na raspolaganju – naglašava Salkić.

Mjere spram separatista i pobunjenika

Istovremeno, napominje da je sada je pravi trenutak za hrabru i odlučnu reakciju.

– Izostanak vaše reakcije smatraće se saučesništvom u historijskom kontekstu, bez obzira šta mi mislili i kako vas doživljavali subjektivno kao prijatelje ili nešto drugo. Sasvim je svejedno, ako vi nemate konkretne mjere spram separatista i pobunjenika protiv ustavnog poretka Bosne i Hercegovine – poručio je potpredsjednik RS Ramiz Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

LIDER