AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je danas, da je krajnje vrijeme da se najozbiljnije razmotri status teritorije na kojoj je počinjen, dokazan i presuđen genocid.

Potpredsjednik Salkić je još jednom naglasio da je vrijeme za ispravljanje nepravde koja je učinjena žrtvama genocida u Dejtonskom mirovnom sporazumu kada su ostavljeni pod upravom onih koji su osuđeni za počinjeni genocid, a danas pod upravom onih koji ga negiraju.

“Krajnje je vrijeme da se najozbiljnije razmotri status teritorije na kojoj je počinjen, dokazan i presuđen genocid. 25 godina nakon počinjenog genocida nad stanovnicima Sigurne zone UN-a Srebrenica, od strane vojske i dijelova policije bosanskih Srba, mi imamo vlast koja predstavlja bosanske Srbe, a koja negira počinjeni genocid, veliča ratne zločince, vrijeđa žrtve i provođenjem sistemske diskriminacije ponovo provodi etničko čišćenje u ovom entitetu”, istakao je Salkić.

Dodao je kako šutnja međunarodne zajednice i nedovoljna aktivnost podsjeća na 1992. i 1995. godinu i saučesništvo u ovom procesu.

“Bošnjaci i svi drugi koji vole Bosnu i Hercegovinu trebaju imati jasan i nedvosmislen konsenzus oko prijetnji teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Isto tako i prema nedjelovanju međunarodne zajednice spram procesa koje vode vlasti u ovom entitetu, koji će za posljedicu imati etničko čišćenje i nestanak Bošnjaka i Hrvata u budućnosti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine”, rekao je Salkić.

Naglasio je da je svima jasno da nisu svi iz međunarodne zajednice u prošlosti bili dobronamjerni i da nisu sva rješenja koja su predlagana,a mi prihvatili, bila dobra za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake.

Zbog toga je krajnje vrijeme za čvrst, jedinstven stav i traženje ispravljanja nepravde koja je učinjena žrtvama genocida u Dejtonskom mirovnom sporazumu kada su ostavljeni pod upravom onih koji su osuđeni za počinjeni genocid, a danas pod upravom onih koji ga negiraju.

“Prijatelji Bosne i Hercegovine, istine i pravde u međunarodnoj zajednici trebaju prihvatiti bolnu istinu da se unutar političkog korpusa bosanskih Srba ne naziru predstavnici koji su spremni zagovarati katarzu u narodu kojeg predstavljaju, osuditi genocid, počinioce genocida i drugih teških zločina.

Ove nesporne činjenice su više nego dovoljni razlozi za definiranje statusa ovog prostora bez dominantnog uticaja ovakvih politika.

Sve dok je ovakvo uređenje Bosne i Hercegovine sa teritorijom i imenom gdje ekskluzivitet ima samo jedan narod, čiji predstavnici otvoreno zagovaraju separatizam, Bosna i Hercegovina neće moći ići naprijed”, rekao je Salkić.

On dalje navodi kako će se BiH u očima građana ove zemlje i naših prijatelja u svijetu sve više izgledati kao nemoguća zemlja, što i jeste konačan cilj politike Milorada Dodika i onih koji ga podržavaju u Bosni i Hercegovini i izvan Bosne i Hercegovine.

“Ove činjenice nas obavezuju na traženje rješenja koja će dugoročno donijeti stabilnost građanima ove zemlje i samoj državi, jer ona je kroz historiju bila moguća kao zajednička domovina svih njenih građana, samo je danas zarobljena ustavnim uređenjem koje je nametnuto građanima ove zemlje”, dodaje Salkić.