Samo 60 grama orašastih plodova dnevno može poboljšati seksualni život muškaraca

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Orašasti plodovi sadrže vitamine i minerale i nude niz blagodati, poput poboljšanja zdravlja srca i potencijalnog gubitka kilograma. Također mogu pomoći u prevenciji i upravljanju dijabetesom i snižavanju holesterola, a sada su istraživači otkrili da mogu poboljšati seksualnu funkciju i kvalitet orgazama kod muškaraca.

Studiju objavljenu u naučnom časopisu Nutrients predvodili su Albert Salas-Huetos i Jordi Salas-Salvado.

Tačno 83 sudionika koji su slijedili zapadnjačku dijetu (bogatu životinjskim mastima i s malo voća i povrća) podijeljeni su u dvije grupe: jedna grupa koja je nastavila slijediti svoju normalnu prehranu u periodu od 14 sedmica i druga grupa koja je dodala 60 grama oraha, lješnjaka i badema svakodnevno u ishranu. Nakon studije, učesnici su ispunili upitnik poznat kao IIEF-15 u kojem su se nalazila razna pitanja o njihovoj seksualnoj funkciji.

Istraživači su otkrili da je dodavanje orašastih plodova nezdravoj zapadnjačkoj prehrani zapravo poboljšalo kvalitet orgazma i povećalo libido. Međutim, istraživači su naveli da je potrebno provesti dodatne studije s većim brojem sudionika kako bi se potvrdili rezultati i kako bi se utvrdilo šta je tačno uzrokovalo ove prednosti.

U drugoj studiji, objavljenoj u The American Journal of Clinical Nutrition, isti su istraživači opisali kako određeni orašasti plodovi poboljšavaju kvalitetu sperme, iako se ova studija nije fokusirala na efekte orašastih plodova na seksualnu funkciju.

Naime, erektilna disfunkcija, poznata i kao impotencija, je nemogućnost održavanja erekcije dovoljno dugo da bi se oba partnera zadovoljila tokom seksa. Studija je naglasila da ona pogađa dva posto muškaraca mlađih od 40 godina, 52 posto muškaraca od 40 do 70 godina i 85 posto muškaraca starijih od 80 godina.

Uzroci impotencije kreću se od genetike do fizičkih aspekata uključujući neurološke probleme, vaskularni probleme, abnormalnu strukturu penisa ili okolnih tkiva te druge faktore rizika za erektilnu disfunkciju kao što su stres, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, nedostatak fizičke vježbe i nezdravu prehrana, piše Health24.

Klix.ba