Portal 072info

Samo će kapiteni moći pričati sa sudijom?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) razmatra mogućnost da uvede pravilo prema kojem će tokom utakmice samo kapiteni ekipa imati mogućnost da pričaju sa sudijama. Ovo je za britanske medije potvrdio Marco van Basten, šef Ureda za tehnički razvoj FIFA-e.

Van Basten je kazao da se razgovora o tome kako poboljšati ponašanje i poštovanje igrača prema službenim osobama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Sada imamo mnogo igrača koji se žale tokom utakmice. Siguran sam da ponašanje igrača može biti bolje, zato razmišljamo o tome kako da stvari stavimo na pravo mjesto”, kaže nekada sjajni holandski napadač.

Na početku ove sezone Fudbalski savez Engleske najavio je da će, kako bi se smanjilo “nedopustivo ponašanje”, igračima koji se suprotstave službenim osobama, koji ih vrijeđaju ili naprave gestikulaciju prema njima biti dodijeljen crveni karton.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

FIFA je nedavno na Svjetskom klupskom prvenstvu testirala sudijskog video asistenta (VAR), sistem koji je dobio pohvale od predsjednika Giannija Infantina, ali se pojedinim igračima nije svidio. Van Basten smatra da bi VAR mogao doprinjeti pravednijim sudijskim odlukama, a samim tim i smanjiti tenzije na terenu.

“To je ono što moramo uraditi da bi pomogli sudijama. Trudimo se da napravimo dobar proizvod, dinamičan, uzbudljiv, ali na kraju pošten. Ima mnogo emocija u fudbalu i to je ono što je dobro, ali moramo ih na neki način kontrolisati”, zaključio je Van Basten.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Navodno jedan od prijedloga je da se u fudbalu, kao u ragbiju, uvede pravilo da samo kapiten može razgovarati sa sudijom. Isto tako sudija može komunicirati samo s kapitenom timom, a ne sa ostalim igračima.

Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice “Sportplus”

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME