Portal 072info

Samo deset oraha dnevno snižava krvni pritisak

Ako imate visok krvni tlak, svakodnevno jedite 10 oraha, budući da je studija otkrila da to može značajno smanjiti vaš krvni tlak, piše Novi Svjetski Poredak.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Wollongong Medicinskog fakulteta u Australiji želio je procijeniti učinak personaliziranih prehrambenih savjeta i dodatka prehrani 30 grama oraha kada se svakodnevno uzima, na krvni tlak u intenzivnoj fazi pokusa gubitka težine.

U istraživanju je 377 sudionika nasumično podijeljeno u tri skupine: oni sudionici koji su imali opće prehrambene savjete, sudionici sa individualiziranim savjetima i intervencijska skupina koja je dobivala 30 grama oraha dnevno.

Istraživački tim je analizirao njihov unos hrane putem izvještaja kojeg su provodili akreditirani trenirni dijetetičari.

Također su analizirali izlučivanje natrija i kalija u mokraći kao biomarkere za procjenu unosa dijetetskog natrija i kalija.

Rezultati su pokazali da su nakon tri mjeseca sudionici svih tri skupine znatno izgubili na težini. Međutim, sistolički krvni tlak i smanjenje dijastoličkog krvnog tlaka bili su najveći kod sudionika koji su dobili personalizirane prehrambene savjete zajedno sa dnevnim dodatkom oraha.

Dijetalni uzorci, ključna hrana kao što su orašasti plodovi i prehrambene razine hranjivih tvari kao što su natrij i kalij, mogu utjecati na krvni tlak, ali ti učinci također su međusobno povezani” – napisali su istraživači.

Sadašnja analiza pokazala je da su individualizirana prehrana, dopunjeni zdravim dodacima prehrani u obliku 30 grama oraha dnevno, rezultirali većim smanjenjem omjera natrija i kalcija u mokraći, parametra povezanog s nižim krvnim tlakom”.

Ostale zdravstvene koristi od oraha

Slično kao i svi orašasti plodovi, orasi sadrže dobre masti, kao što su mononezasićene i polinezasićene masti.

Osim toga, oni su dobar izvor bitnih omega-3 masnih kiselina. Oni su također dobri izvor željeza, selena, kalcija, cinka, vitamina E i nekoliko vitamina B.

Orasi su bogati fitokemikalijama i polinezasićenim mastima koje obje nude potencijalne prednosti i za zdravlje mozga i funkciju mozga. Omega-3 masne kiseline koje orasi sadrže smanjuju oksidativni stres u mozgu i pomažu poboljšanju signalizacije mozga i neurogeneze – u stvaranju živčanih stanica.

Omega-3 masne kiseline pronađene u orasima su neophodne za razvoj i funkciju središnjeg živčanog sustava. Ova vrsta masti također igra ulogu u liječenju određenih poremećaja raspoloženja, prema istraživanjima i kliničkim dokazima.

Prema časopisu The Journal of Nutrition, orasi mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Studija britanskog Journal of Nutrition otkrila je da su oni koji su jeli orahe više od četiri puta tjedno imali 37 posto niži rizik od bolesti srca.

Neki dokazi pokazuju da jedenje oraha kao zamjena za drugu hranu ne uzrokuje debljanje iako su bogati energijom. To čini orahe izvrsnom alternativom za one koji pokušavaju upravljati svojim težinom i koji su skloni grickalicama.

Orasi mogu obogatiti mikrobiom i povećati sojeve dobrih bakterija u crijevima, prema istraživanju na životinjama.

NoviSvjetskiPoredak.com

Podijelite članak