Portal 072info

Samo smanjenjem emisija može biti riješena zagađenost

Smanjenje emisija je jedino rješenje za zagađenost u zimskom periodu, navedeno je na debati “Zagađenje zraka u našim gradovima” koja je održana danas u Sarajevu u organizaciji građanske inicijative “Borba za život”.

Predsjednik udruženja Eko forum iz Zenice Samir Lemeš rekao je da je Zenica među najzagađenijim gradovima u BiH, uz Lukavac, Tuzlu, Kakanj i Sarajevo, te da ima specifične polutante koji su rezultat rada industrije koja odbija da proizvodnju prilagodi propisima.

Istakao je da se takvo ponašanje industrijalaca toleriše jer u željezari radi 2.500 radnika, te da nije rješenje zatvoriti je već prinuditi vlasnike da primijene široko rasprostranjenu tehnologiju koja manje zagađuje.

Stručnjak za kvalitet zraka i klimatske promjene Martin Tais rekao je da se zagađenost zraka u Sarajevu, s obzirom na to da je grad u kotlini, može riješiti jedino smanjenje emisija, što bi bilo moguće postići ubrzavanjem saobraćaja i smanjenjem gužvi čime bi zagađivanje iz automobila bilo do šest puta manje.

Podsjetio je da je uvođenje gasa u Sarajevo početkom sedamdesetih prošlog vijeka drastično smanjilo zagađenje koje je bilo daleko veće nego danas, zbog čega je posebno važno osigurati da energija koju koristimo ne emituje zagađujuće materije.

Bivši direktor Opće bolnice Bakir Nakaš naglasio je da najveću opasnost po zdravlje građana predstavljaju lebdeće čestice koje prodiru u tkiva i mogu uzrokovati oboljenja poput emfizema, bronhitisa, upale pluća i malignoma.

Naveo je da je najbolja zaštita od aerozagađenja prestanak pušenja, jer su pušači više podložni negativnim efektima aerozagađenja, zatim izbjegavanje sredina s viskoim koncentracijama zagađenja, korištenje kvalitetnih maski, izbjegavanje boravka na otvorenom u određenim vremenskim intervalima, kao i što češći boravak na planinama.

federalna.ba

Podijelite članak