Portal 072info

Samsung najpopularniji na tržištu pametnih telefona u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

GfK BH agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja je u drugom kvartalu 2015. godine sprovela istraživanje javnog mnijenja na nacionalno reprezentativnom uzorku od N=1000 ispitanika starijih od 15 godina na temu posjedovanja i korištenja smartphone uređaja. Istraživanje je urađeno f2f (face to face) CAPI (computer assisted personal interview) metodom u domovima ispitanika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Rezultati ovog istraživanja su pokazali da 39,5% građana Bosne i Hercegovine starijih od 15 godina posjeduje smartphone uređaj, što je porast od 24% u poređenju sa podacima dobijenim u sličnom istraživanju sprovedenom krajem 2011. godine, piše “Gfk”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Najveći procenat korisnika smartphone uređaja se nalazi među populacijom od 15 do 24 godine – čak 78,9% pripadnika ove populacije posjeduje smartphone. Očekivano, najmanji procenat vlasnika i korisnika smartphone uređaja se nalazi među najstarijim (65+) dijelom populacije – 6,9%.

Posmatrano po spolu ispitanika, ne postoje značajnije razlike u posjedovanju i upotrebi smartphone uređaja između muškog i ženskog dijela populacije, dok se određene razlike uviđaju s obzirom na tip naselja u kojem ispitanici žive. Korištenje i posjedovanje smartphone uređaja u urbanim sredinama iznosi 48% dok u ruralnim sredinama tek 33% populacije koristi ove uređaje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nešto više od 42% svih smartphone uređaja koji su trenutno u upotrebi u Bosni i Hercegovini potiču od proizvođača Samsung što čini ovu marku najpopularnijom na našem tržištu pametnih telefona. Slijede je LG, Sony (Xperia), i Huawei sa 11% dok se glavni globalni konkurent Samsung smartphone uređaja, Apple-ov iPhone nalazi tek na 7. mjestu sa 4,2% tržišnog učešća među građanima BiH starijim od 15 godina.

Google-ov operativni sistem Android se koristi na 87,7% smartphone uređaja u Bosni i Hercegovini s obzirom da je ovo standardni operativni sistem na Samsung, LG, Sony, Huawei, HTC i drugim mobilnim aparatima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Windows Phone OS koristi 6,8% smartphone uređaja prisutnih među bh. stanovništvom, iOS koristi 4,2%, dok je Blackberry OS operativni sistem koji koristi tek 0,3% uređaja.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME