Sanja Renić: Stara većina u ZDK opstruiše izbor delegata u Dom naroda FBiH, sekretar Skupštine prekršio Ustav

Sanja Renić: Stara većina u ZDK opstruiše izbor delegata u Dom naroda FBiH, sekretar Skupštine prekršio Ustav

Stara skupštinska većina u kantonalnoj skupštini ZDK blokira izbor rukovodstva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Oni su napustili sjednicu prije izbora člana rukovodstva Skupštine ZDK iz reda Bošnjaka, pojasnila je za portal “Avaza” Sanja Renić, zastupnika BHI-KF u ovom nivou vlasti.

– Na današnjoj konstituirajućoj sjednici, nakon izbora rukovodstva Klubova naroda, kada se trebala izabrati privremena Komisija za imenovanje tijela koje će da rukovodi daljim nastavkom sjednice, ranija skupštinska većina je opstruirala je završetak izbora članova kolegija i samim tim dali da naslutimo da je ovo jedna opstrukcija na višem nivou, gdje žele da opstruiraju izbor delegata za Dom naroda FBiH i da se ti biraju iz nekih drugih kantona, gdje oni imaju većinu – kazala je Sanja Renić za “Avaz”.

Samovoljno prekinuo sjednicu

Nova većina nije htjela napustiti salu i nastavili su sjednicu. 

– Ovdje sjedi većina, 18 zastupnika koji su ostali u šoku, kada je sekretar Skupštine napustio sjednicu, poslije prekida od strane predsjedavajućeg, koji je samovoljno prekinuo sjednicu, bez praćenja Poslovnika kojim je on trebao da dobije većinu zastupnika u Skupštini da se sjednica prekida. On to nije uradio, a sekretar Skupštine nije dao nikakvo obrazloženje, nego je ljut na većinu koja je ostala, otišao i napustio sjednicu, kao i ostali članovi stručne službe – rekla je Renić za portal “Avaza”.

Sjednica se nastavlja

Sjednica će se ipak nastaviti. 

– Mi ćemo sjednicu nastaviti po Poslovniku, a ovo što je uradio sekretar je grubo kršenje Ustava i prava zastupnika. Ovo se vjerovatno nije nigdje dogodilo da državni službenik, koji je trebao da ostane ovdje i da obrazloženje i upute zastupnicima, on je samo otišao. Oni su se spustili u kancelariju kod sekretara, predsjednici klubova su objasnili da imamo većinu i da želimo, on je rekao da ne želi da učestvuje u tome – zaključila je Renić za “Avaz”.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE