Portal 072info

Saopćenje Ministarstva za boračka pitanja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Informacija o o naknadi troškova liječenja i nabavke lijekova za potrebe branilaca i članova njihovih porodica u 2014. godini usvojena je na sjednici Vlade ZDK dana 29.04.2015.godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Bužetom Kantona za 2014.godinu i Odlukom o preraspodjeli sredstava, sredstva namjenjena pomoći pri liječenju boračke populacije planirana su u visini od 744.000,00KM. Tokom 2014.godine za ovu namjenu podnesno je 1.473 zahtjeva,  od čega su odobrena novčana sredstva za 1.339 korisnika, a 134 podnesenih zahtjeva je odbijeno ili vraćeno na dopunu. Analizirajući odobrena sredstva utvrđeno je kako je od navedenih zahtjeva odobreno 976 zahtjeva demobiliziranih branioca i članova njihovih porodica, 248 zahtjeva ratnih vojnih invalida i 115 zahtjeva koje su podnjeli članovi porodica šehida, poginulih, umrlih i nestalih branilaca. Svi zahtjevi zaprimljeni od strane Ministarstva za boračka pitanja su obrađeni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Za ovu namjenu ukupno je utrošeno 578.700,00KM.

Komparativnim sagledavanjem informacija datih u ranijim godinama, može se zaključiti da se generalno svake godine povećava broj podnešenih zahtjeva za naknadu troškova liječenja i nabavke lijekova. To proizilazi iz same činjenice da se radi o korisnicima kojima se iz godine u godinu narušava zdravstveno stanje, te činjenici da je ekonomsko stanje društva jako loše. Uvidom u dostavljene predmete kao i priloženu dokumentaciju moglo se zaključiti da većina aplikanata živi u jako teškoj socijalno- ekonomskoj situaciji, bez osnovnih sredstava za život, te uzimajući u obzir i segmet da su isti izloženi i troškovima liječenja to dodatno narušava kvalitetu života istih.

U Budžetu Kantona za 2015.godinu, a prateći rast zahtjeva za ovu namjenu planirano je 650.000,00KM sredstava.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME