SAOPĆENJE SDA ZENICA Razmatramo inicijativu za smjenu Sanje Renić

SAOPĆENJE SDA ZENICA Razmatramo inicijativu za smjenu Sanje Renić

Građani Zenice posljednjih mjeseci sa velikom pažnjom prate sjednice Gradskog vijeća. U početku se to činilo sa zanimanjem za način djelovanja novog saziva Vijeća i kapacitetom novoizabranih vijećnika.

Međutim, unazad mjesec-dva Zeničani sve češće izražavaju zabrinutost zbog pretvaranja ovog predstavničkog tijela u haotičnu instituciju, odnosno u poligon za sve drugo, samo ne za donošenje kvalitetnih odluka za naš grad.

Stranka demokratske akcije za ovakvo stanje, koje prijeti da izmakne kontroli, smatra najodgovornijom predsjedavajuću Gradskog vijeća Sanju Renić. Predsjedavajuća Renić je potpunim neznanjem, ali i zloupotrebama i grubim kršenjem Poslovnika i Statuta ovo tijelo pretvorila u politikantski i demagoški vašar.

 

Zahvaljujući predsjedavajućoj Renić vijećnici u Gradskom vijeću i Vijeće u cjelini postali su sporedna kategorija podređena monolozima i ispadima gradonačelnika Fuada Kasumovića.

Iz snimaka sjednica Gradskog vijeća jasno se vidi da gradonačelnik mimo poslovnika i bez upozorenja predsjedavajuće uzima riječ kada mu se prohtije, uvrštava tačke dnevnog reda po svom nahođenju, podnosi prijedloge mimo dnevnog reda, i tako dalje.

Ovakvo ponašanje gradonačelnika predsjedavajuća Renić zdušno podržava a, s druge strane, vijećnike dovodi u poziciju instrumenta izvršne vlasti i, maltene, neobavezujuće institucije.

Zbog svega navedenog, a želeći zaštititi instituciju Gradskog vijeća i njegov ustavni i statutarni kapacitet, Stranka demokratske akcije razmatra mogućnost podnošenja inicijative za smjenu predsjedavajuće Gradskog vijeća Sanje Renić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE