Saradnja policijskih agencija bit će podignuta na veći nivo zbog migrantske krize

Screenshot 7 587 15

Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH i nekoliko policijskih agencija danas su donijeli zaključak da će saradnja i koordinacija u vezi s migrantskom situacijom biti podignuta na veći nivo s ciljem očuvanja javnog reda i mira te poboljšanja sigurnosti građana. Na sastanku kojem su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, direktor Granične policije BiH Zoran Galić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić, ministar MUP-a KS Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić, te šefica misije IOM u BiH Laura Lungerotti, razgovarano je i o unaprijeđenju funkcionalnosti privremenih prihvatnih centara u BiH, posebno nakon nedavnih incidenata koji su se desili na području Bihaća i Sarajeva, gdje boravi većina ilegalnih migranata koji se nalaze u BiH.

Ministar Cikotić je upoznao prisutne sa dosadašnjim aktivnostima i planovima koje provodi Ministarstvo i nadležne agencije. Istakao je da je nova inicijativa Ministarstva sigurnosti da se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedi na teritoriju cijele BiH, te da se formira nova agencija koja bi se isključivo bavila brigom o ilegalnim migrantima. Dodao je da je namjera da domaće institucije i sigurnosne agencije u potpunosti preuzmu upravljanje migracijama u BiH.

Dogovoreno je da kantonalne policije ojačaju saradnju i koordinaciju sa Službom za poslove sa strancima kako bi se spriječili mogući incidenti i druga krivična djela koje vrše migranti. Također, insistira se na što hitnijem identificiranju migranata koji su učestvovali u nedavnim incidentima i njihovom procesiuranju i sankcioniranju.

Klix.ba

Prethodni članakDžeko više neće biti kapiten, direktor Rome radi na njegovom pomirenju s Foncesom
Sljedeći članakTurković: BiH neprestano teži biti konstruktivnim dijelom UN-ove misije