Portal 072info

Sarajevo domaćin najvećeg naučnog skupa o jeziku i književnosti u historiji BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sarajevo će biti domaćin Drugog bosanskohercegovačkog slavističkog kongresa, koji  se održava od 28. do 30. maja ove godine u zgradi Filozofskog fakulteta. 

Predsjednik Organizacionog odbora Kongresa profesor Sanjin Kodrić rekao je za bh. novinsku agenciju Patria da se radi o najvećem ikad organiziranom naučnom skupu iz oblasti filologije, odnosno lingvistike i nauke o književnosti u Bosni i Hercegovini, na kojem će učestvovati više od 260 slavista iz 23 države svijeta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– To je jedinstvena prilika za Bosnu i Hercegovinu te bosanskohercegovačku jezičku, književnu i kulturnu baštinu i savremenost kako u naučnom, tako i u širem društvenom smislu – kaže profesor Kodrić. 

– U naučnoj perspektivi Kongres će predstavljati direktan doprinos našoj filološkoj nauci i važan razvojni poticaj, tim prije što je kod nas nauka odavno postala manje-više stvar entuzijazma pojedinaca, a manje rezultat ozbiljnog, strateškog planiranja i organiziranog te adekvatno infrastrukturno i materijalno podržanog naučnog rada, posebno u filološkim, odnosno uopće humanističkim i društvenim disciplinama, uprkos njihovu širem značaju. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Društveno gledano, Kongres ima posebnu, državnu važnost, pri čemu će, između ostalog, Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu predstaviti kao jedno od važnih evropskih središta znanja, čemu smo se počeli približavati još prije četiri godine – organiziranjem Prvog bosanskohercegovačkog slavističkog kongresa u maju 2011. godine, čiji je uspjeh stvorio pretpostavke i za novi, ovogodišnji Kongres. 

Uza sve ovo, Kongres je jedinstvena prilika i u smislu internacionalizacije našeg akademskog prostora i njegova direktnog vezivanja za međunarodni akademski kontekst, što je također i našoj nauci i našem društvu uopće prijeko potrebno – dodao je Kodrić napomonjući da, u obilju pojedinačnih tema, Kongres će se baviti i nekim od ključnih pitanja kada je riječ o problemima jezičkih, književnih i kulturnih pojava u Bosni i Hercegovini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Kongres će na jednom mjestu okupiti ne samo bosnistička već i kroatistička i srbistička istraživanja u vezi s Bosnom i Hercegovinom te šire, što je izrazita rijetkost u širem kontekstu – dodao je Kodrić.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME