Sarajevo: Masovna vakcinacija u Zetri počinje u srijedu

Screenshot 5 39
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Pripremni radovi u sarajevskoj dvorani Zetra privode se kraju, kako bi masovna vakcinacija, čiji se početak očekuje u srijedu 21. aprila, mogla neometano početi.

Informaciju o datumu početka masovne vakcinacije u Sarajevu potvrdili su za Klix.ba u Vladi Kantona Sarajevo, rekavši da se veliki broj građana prijavio za imunizaciju.

“U ponedjeljak je trening timova i funkcionalnosti sistema, a u srijedu, najvjerovatnije, start vakcinacije”, rečeno nam je iz Vlade KS.

Sudeći prema današnjim fotografijama, dvorana je skoro spremna, postavljene su kabine, kao i prateći namještaj i oprema. Kantonalna vlast je po uzoru na druge gradove, odnosno države odlučila da se masovna vakcinacija vrši u sportskoj dvorani, jer je prostor vrlo prihvatljiv i prilagodljiv za tu svrhu.

Prema jučerašnjim informacijama, više od 60.000 građana Kantona Sarajevo prijavilo se za vakcinaciju.

Važno je napomenuti da je Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine u četvrtak odobrila upotrebu 10.000 doza AstraZeneca vakcina iz Srbije što znači da u Kantonu Sarajevo može početi treća faza imunizacije, odnosno vakcinacija stanovništva.

“Moramo se ponašati onako kako nam dolaze vakcine u Sarajevo. Zbog toga smo podigli starosnu granicu prioritetnih grupa na 75, te ograničili na onkološke pacijente i pacijente sa transplatacijom”, rekao je prekjučer za Klix.ba Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Arman Šarkić.

Uz vakcine koje su prošle sedmice stigle iz Srbije, Kanton Sarajevo dobio je 2.100 vakcina kompanije AstraZeneca iz prošle doniracije Srbije, kao i 3.776 kineskih vakcina Sinovac, koje je našoj zemlji donirala Turska. Putem COVAX-a KS je pripalo 3.194 vakcine Pfizer i 3.591 vakcina kompanije AstraZeneca.