Portal 072info

Sarajevo među 20 najljepših evropskih gradova koje posjećuje mali broj turista

Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 30. april 2017: Na ulice glavnog grada Bosne i Hercegovine mnogobrojne građane i turiste izmamilo je sunce nakon jučerašnjeg snijega koji je u padao u Sarajevu ( Elman Omiç - Anadolu Agency )

CNN je napravio listu najljepših evropskih gradova koje trebate posjetiti ukoliko želite izbjeći ogromne gužve i probleme s prebukiranim smještajem koje biste imali u Veneciji, Parizu ili Amsterdamu. Na njihovoj listi najljepših evropskih gradova koji su nepoznati turistima nalazi se i Sarajevo. CNN piše da je Sarajevo grad koji se obnovlja, grad prepun kulture i historije te da je često zaspostavljen u odnosu na popularna odredišta u susjednoj Hrvatskoj.

“U njegovom srcu je Baščaršija, star četvrt prepuna je štandova sa začinima i kafom. Tu je i fascinantna Gazi Husrev-begova džamija. Prilikom posjete Tunelu spasa i Muzeju ratnog djetinjstva posjetioci imaju priliku učiti o četvorogodišnjoj opsadi Sarajeva tokom proteklog rata. Napuštena bob staza sa Zimskih olimpijskih igara 1984. godine je izuzetno zanimljiva, a obližnji hotel Pino Nature nudi vrhunsku bosansku hranu i divan pogled”, navodi CNN.

Priština, Kosovo (Foto: Shutterstock)

Priština, Kosovo (Foto: Shutterstock)

Osim Sarajeva, na CNN-ovoj listi najljepših evropskih gradova koji su nepoznati turistima nalazi se i Priština. Glavni grad Kosova je prije 20 godina bio sinonim za rat, no od tada je prošao kroz značajnu transformaciju.

“Etnografski muzej Emin Gjiku i Nacionalni muzej Kosova vrijedni su istrživanja. Jedinstvena biblioteka Univerziteta u Prištini očarat će ljubitelje arhitekture, a oni koji se žele ohladiti mogu uživati u velikom bazenu smještenom u parku Germia koji se nalazi sjeverno od grada”, naveli su.

Na ovoj listi nalaze i Orange u Francuskoj, Norwich u Ujedinjenom Kraljevstvu, Aarhus u Danskoj, Antwerp u Belgiji, Hague u Holandiji, Malmo u Švedskoj, Aberdeen u Škotskoj, Bern u Švicarskoj, Wroclaw u Poljskoj, Tbilisi u Gruziji, Minsk u Bjelorusiji, Yerevan u Armeniji, Cluj-Napocu u Rumuniji, Debrecen u Mađarskoj, Ankaru u Turskoj, Plvodiv u Bugarskoj, Trondheim u Norveškoj i Torino u Italiji.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 9
    Shares