Portal 072info

Sarajevo: Ubio zeta drvenom letvom

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zdravko Todorović (1939.), rođen u Doboju, a nastanjen u Sarajevu, jučer je u sarajevskom Kantonalnom sudu nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva svog zeta Milenka Kneževića (81) u avgustu prošle godine u ulici Garovine na Ilidži.

Presudom, koju je izrekao predsjedajući Vijeća Jasenko Ružić, Todoroviću je produžen pritvor u trajanju od devet mjeseci ili do nove odluke Suda, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme koje je proveo pod ovom mjerom od 17. avgusta prošle godine. Oštećeni se sa svojim imovinsko-pravnim zahtjevom upućuju na parnicu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U presudi stoji da je Todorović drvenom daskom usmrtio Kneževića, inače supruga svoje sestre Tankosave. Todorović je 17. avgusta prošle godine, ispred Kneževićeve kuće u ulici Garovine na broju 54 na Ilidži, pod uticajem alkohola od 1,56 promila u krvi, u namjeri da ga liši života, drvenom daskom dužine 99 centimetara, širine šest, a debljine dva centimetra, zeta udario u glavu, uslijed čega je oštećeni pao na tlo. Nakon što je pao na tlo, Todorović ga je daskom nastavio udarati po glavi i tijelu, nanoseći mu više teških i po život opasnih ozljeda, od kojih je Knežević 18. avgusta preminuo u bolnici Koševo.

U kratkom obrazloženju presude, sudac Ružić je naveo kako je Sud našao u potpunosti dokazanim da je optuženi počinio ubistvo u vrijeme, mjesto i na način kako je to opisano u presudi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Radi se o jako brojnim i snažnim udarcima drvenom letvom koji su uzrokovali brojne tjelesne ozljede i smrt. Sud je cijenio iskaz optuženog u kojem je negirao da je imao namjeru lišiti života Kneževića, da je od njega oteo letvu kojom ga je prvo udarao po tijelu, a zatim po glavi. Međutim, kao dokaz cijenjen je i iskaz optuženog koji je u prisutnosti branitelja dao u istrazi, a u kojem je naveo da je letvom prvo tri puta u glavu udario oštećenog, a zatim po tijelu“, kazao je sudac Ružić, te dodao da Vijeće nije prihvatilo navod obrane da se radi o djelu teške tjelesne ozljede, jer je kod optuženog bio prisutan jasan umišljaj.

Prilikom odlučivanja o kazni, Sud na strani optuženog nije našao nijednu otežavajuću okolnost. Od olakšavajućih okolnosti cijenjen je nalaz vještaka neuropsihijatra u kojem je navedeno da je optuženi djelo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, a pored toga tu su i njegove godine i što je ratni vojni invalid.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Unatoč svemu, dodao je na kraju sudac Ružić, optuženom je izrečena kazna iznad zakonskog minimuma. Budući da se radi o nepravomoćnoj presudi, i Tužiteljstvo i odbrana imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH u roku od 15 dana od dana prijema pisanog otpravka presude.

Dnevni list

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME