Sarajevskom taksisti koji je odbio voziti osobu sa štakama prijeti kazna od 100 KM

Screenshot 6 29
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Povodom slučaja o kojem je prije nekoliko dana pisao portal Klix.ba, kada je taksista “Sarajevo taxija” odbio prevesti građanina sa sarajevskog aerodroma do Čengić Vile, jer mu je vožnja bila “prekratka”, kontaktirali smo Upravu za inspekcijske poslove KS. Kako su nam rekli, Kantonalna saobraćajna inspekcija, pored ostalih segmenata nadzora iz njihove nadležnosti, kotinuirano vrši inspekcijske kontrole javnog vanlinijskog prijevoza putnika, odnosno taksi prijevoza na području Kantona Sarajevo.

“Iako predmetni slučaj odbijanja vožnje, o kojem je klix.ba pisao prije dva dana, nije prijavljen Kantonalnoj saobraćajnoj inspekciji, što bi bilo uputnije za sve nezadovoljne korisnike taksi usluga, inspektori će u konkretnom slučaju provesti službeni postupak s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja i eventualnog poduzimanja Zakonom propisanih mjera”, kažu iz Uprave za inspekcijske poslove KS.

Taksi vozilo čiji vozač je odbio vožnju (Foto: Klix.ba)
Taksi vozilo čiji vozač je odbio vožnju (Foto: Klix.ba)

Da bi inspektori mogli pravovremeno reagovati i poduzimati mjere iz svoje nadležnosti, pozvali su nezadovoljne korisnike taksi usluga da uočene nepravilnosti prijave saobraćajnoj inspekciji na jedan od dostupnih i poznatih načina, uz dostavu podataka o lokaciji i registarskom broju taksi vozila, ako je to moguće.

“Dodajemo i da je Zakonom o taksi prijevozu KS određeno da cijenu taksi prijevoza utvrđuje prijevoznik cjenovnikom koji mora biti ovjeriti Ministarstvo saobraćaja, a izvod iz ovjerenog cjenovnika, u vidu naljepice, istaknut na desnom bočnom staklu. Taksi vozač je dužan naplatiti cijenu prijevoza u iznosu koji pokaže taksimetar, a u slučaju da ne uključi taksimetar na početku vožnje, putnik nije u obavezi platiti cijenu usluge prijevoza”, navode.

Naglasili su da se taksi vozač i putnik mogu dogovoriti prije otpočinjanja vožnje o fiksnoj cijeni usluge, s tim da je vozač prije otpočinjanja vožnje putniku dužan izdati račun za dogovorenu uslugu prijevoza.

“Shodno odredbama citiranog zakona, ukoliko taksi vozač prije početka vožnje ne uključi taksimetar ili ne naplati cijenu po cjenovniku, kaznit će se kaznom u novčanom iznosu od 100 KM, a novčanom kaznom u iznosu od 50 KM, ako ne izda račun ili ukoliko nema istaknut cjenovnik. Zakonom predviđena kazna za taksi vozača koji ne prihvati vožnju do zahtijevanog odredišta na području Kantona Sarajevo iznosi 100 KM”, naglasili su iz UIO KS.

Dodali su da je u toku 2021. godine saobraćajna inspekcija po službenoj dužnosti i prijavama građana izvršila 341 inspekcijski nadzor te je radi utvrđenih prekršaja izdala 23 prekršajna naloga kojim su izrečene kazne u novčanom iznosu od 3.800 KM.

Podsjećamo, redakciji portala Klix.ba prije tri dana obratio se čitatelj koji kaže da je, nakon slijetanja na Međunarodni aerodrom u Sarajevu u nedjelju kasno navečer doživio neugodno iskustvo prilikom pokušaja da uzme vozilo s taksi štanda na aerodromu.

Naime, čitatelj, koji je na nozi imao gips i kretao se pomoću štaka, tražio je od taksiste da ga poveze od aerodroma do Čengić Vile u Sarajevu, što je udaljenost od nekih pet kilometara, zavisno od rute. On je to odbio uz obrazloženje da mu je vožnja “prekratka”. Povezao ih je drugi koji im je naplatio 30 KM bez uključivanja taksimetra.

GODISNJICA
MARKETING