Sarajlija Almin Karamehmedović promoviran u višeg izvršnog producenta na ABC Newsu

sd 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

ABC News promovirao je Almina Karamehmedovića u višeg izvršnog producenta “World News Tonight” sa Dejvidom Muirom (David), i proširit će njegovu ulogu na razvoj sadržaja vijesti na strimingu i emitiranju.

Karamehmedović je predvodio tim kao izvršni producent “World News Tonight” od avgusta 2014. Emisija je bila broj 1 u prosjeku ukupnog broja gledalaca šest godina zaredom, i često je rangirana kao najgledaniji program.

Osim ciklusa dnevnih vijesti, Karamehmedović je otputovao s Muirom (i malim timom producenata) u Al Anbar u Iraku kako bi dokumentirao borbu protiv ISIS-a, sa linije fronta u Afganistanu, Aušvic s preživjelima holokausta 75 godina kasnije, Normandiju s američkim herojima, a nedavno i na Madagaskar da izvještava o “djeci klimatskih promjena”.

ČITAJ JOŠ:  SDA-ovac kritikovao vlastitu stranku

Izvještavanja s terena

Karamehmedovićeva karijera u ABC Newsu počela je 1998. godine.

2001. godine bio je jedan od prvih novinara koji je dobio pristup Tora Bori u Afganistanu, gdje se skrivao Osama bin Laden. Godine 2003. pridružio se američkoj vojsci tokom invazije na Irak, a 2005. je bio jedan od prvih novinara koji je otputovao u Darfur/Sudan da bi izvještavao o genocidu.

Prije “World News Tonight”, Karamehmedović je bio producent, stariji producent i izvršni producent “Nightlinea”. Izvještavao je iz cijelog svijeta, uključujući Amazon o plemenu Enawene Nawe, Meksika o ratovima protiv droge, Demokratske Republike Kongo o otkrivanju epidemije egzorcizma nad djecom navodno vješticama, Centralnoafričku Republiku dok su ga divlji slonovi progonili i Kambodžu koja razotkriva američke pedofile dozvoljeno da napusti SAD i počini još zločina.

ČITAJ JOŠ:  OŠ "Alija Nametak" izvela još jednu uspješnu generaciju maturanata! (FOTO)

Želja da izađe i dobije priču

– Alminova posvećenost ovom odjelu vijesti i emisiji “World News Tonight” signalizira uzbudljivo novo poglavlje ne samo nadgledanja svakodnevnih operacija najboljih američkih vijesti, već sada i saradnje s našim partnerima za striming i jedinicama za dugotrajnu formu kako bismo kreirali kratke i dugačke forme specijalnih projekata – rekao je predsjednik ABC Newsa Kim Godvin (Godwin) i dodao:

– S njegovim impresivnim korijenima izvještavanja zajedno s njegovim uređivačkim instinktima, osjetljivošću na pripovijedanje i željom da izađe i dobije priču, radujem se što će nastaviti svoj niz “prvih” u dizanju “World News Tonight” do novih visina i isporučivanju moćnijeg i dubinskog novinarstva od mreže do svijeta streaminga.

ČITAJ JOŠ:  Od 5. decembra ponovo se uvode stikeri u postupku registracije vozila u BiH

Almin Karamehmedović jedan je od najboljih televizijskih producenata na svijetu. Ovaj Sarajlija napravio je uspješnu karijeru tokom koje je osvojio i brojne nagrade.

U jednom od razgovora za “Avaz” Karamehmedović je rekao da ga je ratno iskustvo u BiH od njega “napravilo ne samo boljim producentom nego i čovjekom.”

GODISNJICA
MARKETING