Šarović: Potreban nam je snažan član Predsjedništva BiH

sarovic
Podijelite vijest

Lider SDS-a Mirko Šarović izjavio je da svugdje u svijetu je normalno i uobičajeno da opozicija kritikuje vlast.

– Samo kod nas vlast gradi kampanju za predstojeće izbore, najvećim dijelom, na kritikovanju opozicije – kaže Šarović.

Očigledno je, kaže Šarović, da čim se pojave ozbiljni problemi u funkcionisanju osovine SNSD-SDA-HDZ, a oni su prisutni svakodnevno, kreću prozivke od strane najviših funkcionera SNSD-a kako bi opozicija trebalo da im rješava te probleme.

Dodatne njemačke snage

– Bisera Turković, ministarica vanjskih poslova BiH, koju je na ovu poziciju doveo SNSD svojim glasovima u Parlamentarnoj skupštini BiH, pisala je generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, a on joj odgovorio da “NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu, u skladu sa vašim potrebama”. Član Predsjedništva Milorad Dodik zavapio je kako je Turković Stoltenbergu pisala neovlašteno i da je odbrana u nadležnosti Predsjedništva BiH i optužio opoziciju RS – napominje Šarović.

On je podsjetio da je Dodik dogovorio i pozdravio dolazak dodatnih njemačkih snaga, a da sada mijenja ploču.

– Član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik koliko znam pozdravio je dolazak kontigenta njemačkih vojnika. Mi iz opozicije nismo se utrkivali u tom aplaudiranju. Oni su dogovorili da dođu pa neka onda to i zaustave – istakao je Šarović.

Kaže da se sve to, i još mnogo toga, dešava se jer se Dodik ne miješa u svoj posao.

– Umjeto toga on po RS dijeli 100 KM penzionerima i omladini pred izbore, dok pored njega u Sarajevu prolaze ovako krupne, strateške stvari. A uporište za ta dešavanja je “Program reformi” koji je Milorad Dodik potpisao isključivo zato da bi Zoran Tegeltija bio imenovan za predsjednika Vijeća ministara i formirao najneuspješniji saziv otkad postoji ova institucija – napominje Šarović.

Poručuje da opozicija ima rješenje za ove probleme.

Važna pitanja

– Potreban nam je novi ministar inostranih poslova, novi predsjednik i saziv Vijeća ministara i novi srpski član Predsjedništva BiH, koji neće raditi ovakve stvari, a poslije se kriti iza opozicije – kazao je Šarović.

On kaže da je Dodiku odavno je istekao rok trajanja.

– Dok je on dovodio harmonikaše u zgradu Predsjedništva, druga dva člana su se bavili ozbiljnim pitanjima i donosili odluke često protiv interesa RS – podsjetio je Šarović.

On navodi da Željka Cvijanović sigurno nije osoba sa kapacitetom za rješavanje ozbiljnih i strateški važnih pitanja.

– Pokazala je to kroz svoju kompletnu politički karijeru. Ona nije ni lider ni kreator politika, nego puki izvršilac. I ni u tome nije dobra – ocijenio je Šarović.

Ističe da na poziciju člana Predsjedništva treba doći neko ko i ima znanja, snage i iskustva da se uhvati u koštac sa iskušenjima.

– Imamo rješenje za većinu problema, samo nismo u poziciji da donosimo odluke. U oktobru će se to promijeniti. Srbi će dobiti člana Predsjedništva BiH koga uvažavaju svi u regionu, uključujući čak i one koji nam nisu prijatelji, i koji ima znanja, snage i iskustva da se uhvati u koštac sa iskušenjima koja su tu. I sa onima koja nas tek čekaju – poručio je Šarović.

Avaz


Podijelite vijest