SAŠA MATIĆ: Marina Tucaković je zaslužna za 90 posto moje karijere

sasa matic12 e1641748051548 750x395 1

Saša Matić je novim pjesma obilježio 20 godina karijere. Album „Dva života“ koji je objavio nedavno se uveliko sluša, a promovirao ga je i u Sarajevu.

Dvadeset godina karijere je obilježeno novim albumom. Ima li simbolike u naslovu „Dva života“?

-Ja sam čovjek koji je živio ta dva života. Jedna je onaj o kome sam maštao da ću živjeti, a drugi je onaj koji živim danas. Kao klinac sam želio da osjetim scenu. Pričao sma to Halidu Bešliću prije par godina. Tokom odmora u Drvaru sam krišom dolazio na probu prije njegovog koncerta, tada sam sebi govorio: „Bože, hoću li i ja jednog dana tako?“

Šta biste mijenjali da možete u karijeri?

-Dvadeset godina je jako puno. Ja sam prvi profesionalni nastup imao 2001. godine i to je bilo jako davno, a opet meni je prošlo vrlo brzo. Sad kad vratim film ništa ne bih mijenjao. Sve je bilo tačno onako kako treba.

Koliko se ovaj album razlikuje od prethodnih?

-To je sve Saša Matić kojeg publika zna. Nema tu ništa specijalno neke velike razlike. Ja se trudim da budem doslijedan.

Od koje pjesme očekujete da će napraviti veliki uspjeh?

-Pjesma sa Jelenom Rozgom se već izdvojila. „Ti i ja“ je jedna sjajna balada i publika je prepoznala. Vrijeme te pjesme tek dolazi. Već se sluša i pjesma „Nebitno“. Onda je tu i „Slavi ženo“ koju je radila mlada i sjajana Angelina. Ja ne volim puno autora na albumu, ali je bilo mjesta za svakoga, pa je bilo i nekih novih imena. Moja standardna ekipa je tu, Bojan Vasić, Jelena Trifunović. Sarađivao sa Maretom Miloševićem, Damirom Handanovićem, Peđom Medenicom, Milošem Roganovićem.

Zašto baš Jelena Rozga?

-Mi dugo planiramo pjesmu, ali smo čekali pravu. Jednostavno, nismo mogli nikako da se uklopimo. „Ti i ja“ je osvojila oboje i uradili smo je vrlo brzo. Ona je moja draga kolegica i jako se cijenimo.

Pjesma „Nebitno“ je jedna od posljednjih pjesama Marine Tucaković koju je napisala. Kako je izgledala saradnja?

-Marina nam svima nedostaje i to se već osjeti. To je bila jedna sjajna žena. Ova pjesma ima čudnu priču. Damir Handanović mi je puštao pjesme, a ništa mi se nije dopalo. Kaže imam jednu, ali je za ženu. Pusti mi „Nebitno“ i ja kažem to je to. Kaže on, zovem Marinu da piše tekst. Ja sam znao da je bolesna i kažem joj, nemoj da se zamaraš. Kaže ona, doktore nema problema. I stvarno je napisala tekst za deset minuta.

Po čemu ćete je pamtiti?

-Da niste znali iz medija nikada ne biste rekli da je teško bolesna. Bila je veliki borac, puna energije, optimista, radila je do posljednjeg dana. To je žena koju smo svi od milja zvali mama. Imala je trenutke kada psihički padne, i kad na pitanje kako je odgovori sa: „Pa, znali ste da nije dobro“. Nije nikome htjela da kuka, da opterećuje problemima. Ona je žena koja je zaslužna za devedeset posto moje karijere.

Kako kćerke reaguju na nove pjesme?

-Moja starija kćerka je davno već pitala kad će nove pjesme. Pita me jednog dana šta radimo, a ja kažem, došli smo do pola. Kaže ona, treba novih pjesma, smorio si sa starim (smijeh). Njeni su favoriti su „Ti i ja“ i „Nebitno“

Da li je nedostajao posao i novogodišnji nastup?

-Napokon, da tako kažem. Ove sam godine imao nastup u Beogradu, u hotelu. Prošle sam godine sjedio kod kuće i dočekao 2021.godinu sa porodicom.

Volite li doći u Sarajevo i privatno ili ste samo u našem gradu poslom?

-U Sarajevo dođem kad poželim da se sakrijem. Ovih sam dana bio čest gost, jer sam imao neka privatna slavlja, obaveze, evo promocija. Imam dosta prijatelja i volim doći. Ne stižem uvijek svima da se javim, ali baš mi prija da napunim baterije kad dođem. Nadam se da će pandemija završiti, ne bih o datumima, ali za Sarajevo spremam nešto veće od „Skenderije i „Zetre“. Još se sjećam da sam od hotela Radon Plaza do Zetre putovao sat vremena, jer je bila strašna gužva. Svi su išli na koncert.