Sastanak Vijeća EU iduće sedmice: BiH dobiva status kandidata

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Evropska komisija je 12. oktobra dala preporuku da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata u Evropskoj uniji. Konačnu odluku bi u narednim danima trebalo donijeti Vijeće EU.

Kako saznaje portal “Avaza” iz dobro obaviještenih diplomatskih izvora, Evropska komisija je prošle sedmice usaglasila tekst o kandidatskom statusu naše zemlje.

Već sljedeće sedmice ovaj tekst bi se trebao naći na stolu ispred Vijeća za opće poslove EU u kojem se nalaze ministri vanjskih poslova zemalja članica.

Kako saznajemo, o našoj zemlji bi Vijeće za opće poslove trebalo raspravljati 13. decembra, dok bi se finalna odluka na sastanku Vijeća EU trebala donijeti 15. decembra.

Podsjećamo, prilikom svoje posjete BiH krajem novembra, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Oliver Varhelyi), istakao je da ako bude nastavljeno brzo formiranje vlasti u BiH na svim nivoima, naša zemlja bi mogla dobiti status kandidata.

– Na snazi ostaje 14 ključnih pitanja. Sa kandidatskim statusom se nadam da će doći do novog političkog zamaha koji će osigurati nove reforme – rekao je Varhelji prilikom posjete BiH.

Avaz