Satnica rada u Danskoj 40, a u FBiH 2 eura

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Prema istraživanju koje je u 2014. godini uradio Eurostat, prosječan trošak za sat rada na razini Evropske unije je 24,60 eura, najniži je u Bugarskoj tek 3,80 eura, a najviši u Danskoj čak 40,30 eura.

U FBiH niko nema podataka koliko iznosi prosječan sat rada, već se samo zna da najniža satnicu iznosi 1,95 maraka, odnosno 1 euro. Prema podacima Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, odlukom o utvrđivanju najniže satnice u FBiH, utvrđena je najniža neto satnica u iznosu od 1, 95 maraka, a najniža neto plaća iznosi 343 marke.

Međutim, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku kako je u januaru 2015. godine prosječna neto plaća iznosila 834 KM, a da mjesec iznosi 180 radnih sati, dobijemo podatak kako je prosječna satnica u BiH oko 2,3 eura.

Inače, u podatke o prosječan trošak satnice Eurostata nisu uključeni poljoprivrednici, kao ni zaposleni u javnoj upravi, u kojoj su plaće ipak veće nego u privatnom sektoru. Kada se uporede prosječne satnice u EU i najniža satnica u FBiH, ne trebamo se čuditi što sve više građana FBiH odlazi ili želi otići iz naše zemlje.

Avaz

072INFO TV