Šatorović: Prijedlog Vlade za vansudske nagodbe nerealan

Šatorović: Prijedlog Vlade za vansudske nagodbe nerealan

453114548_640

Od danas se mogu podnositi zahtjevi za vansudske nagodbe koji je Vlada Zeničko-dobojskog kantona postavila tražiteljima izvršenja pravosnažnih sudskih odluka donesenih na osnovu tužbi po kolektivnim ugovorima.

„Prijedlog Vlade, kojim se budžetskim korisnicima omogućava odricanje od dijela duga u procesu vansudskih nagodbi, u ovakvoj formi neozbiljna je i neprihvatljiva“,izjavio je danas predsjednik Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona, Selvedin Šatorović. Smatra da je Vladin prijedlog i opasan za one koji bi pristali na uslove navedene u pozivu, te da Vlada neće moći spriječiti dodatna utuživanja po osnovu kolektivnog ugovora u obrazovanju.

Sindikat upozorava da tužiteljima koji potpisivanjem nagodbi budu skinuti sa liste čekanja na isplatu duga po osnovu tužbi za nepoštivanje kolektivnog ugovora, ne može biti garantovana isplata ovih sredstava, s obzirom da je budžetom planirano svega 400 hiljada maraka za te namjene, a sadašnji dug po osnovu pravosnažnih sudskih presuda, bez kamata dostigao je sumu od 80 miliona. – S obzirom da je Skupština ZDK odbila predloženi aneks, kojim bi budžetom za ove namjene bilo planirano dodatnih pet miliona, neće biti spriječeno dalje utuživanje, dodaje Šatorović.

Najveći broj tužbi odnosilo se na nepoštivanje kolektivnog ugovora u obrazovanju, a sindikat neće učestvovati u procesu vansudskih nagodbi u obliku koji je predložila Vlada. Ističu da je to stvar koja će se rješavati između tužitelja i tužene strane. Nezadovoljan i nedavnom Uredbom Vlade Zeničko-dobojskog kantona koja tretira pitanje prevoza radnika, Šatorović upozorava i na odsustvo socijalnog dijaloga. Šatorović procjenjuje da će u 2014. godini obaveze Kantona po osnovu sudskih presuda, narasti za dodatnih 50 miliona maraka.

U izjavi za RTV Zenica, premijer, Munib Husejnagić, nazvao Šatorovićeve izjave mešetarskim, podsjećajući da je u kantonalnom budžetu za 2014., obezbjeđeno znatno više sredstava nego što ovaj sindikat navodi, 400 hiljada maraka za redovnu isplatu duga po osnovu pravosnažnih sudskih presuda, 400 hiljada za tražitelje vansudskih nagodbi, te dodatnih 30 hiljada za presude donesene po apelacijama.

„Tražitelji se već javljaju i Sindikat neće uspjeti u namjeri da odgovori svoje članstvo da pokuša s Vladom pronaći pravo rješenje“, kazao je Husejnagić, dodajući da su uslovi za vansudske nagodbe precizno navedeni, te da tu nema osnova za neregularnosti.  

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica