Portal 072info

Saudijska Arabija povećala cijene goriva za 40 posto

Vlasti su objavile da deficit državnog budžeta iznosi 98 milijardi dolara, a najavljene su privatizacije državnih sektora i rezanje subvencija.

Saudijska Arabija povećala je cijene goriva za 40 posto nakon što je ovaj vodeći svjetski naftni proizvođač objavio da deficit državnog budžeta iznosi 98 milijardi dolara, navodeći da su zato krive rekordno niske cijene nafte.

Ovo je najveći deficit budžeta u historiji Saudijske Arabije, međutim, on nije toliko velik koliko se očekivalo. Međunarodni monetarni fond (MMF) predvidio je da će iznositi 130 milijardi dolara.

Prihodi kraljevstva su ove godine bili niski budući da su cijene nafte pale za više od 60 posto od sredine 2014. godine.

Javni prihodi su najniži od 2009. kada se cijena nafte prepolovila kao rezultat globalne finansijske krize. U 2015. godini, oni su bili 15 posto niži od predviđanja, a 42 posto manji nego u 2014. godini.

Zbog toga su saudijske vlasti objavile da će se cijena benzina povećati za 40 posto, a ta odluka stupa na snagu u utorak.

Također je odlučeno i da će se srezati subvencije za struju, vodu, dizel i petrolej u narednih pet godina.

Zvaničnici ministarstva finansija saopćili su u ponedjeljak da se prihodi procjenjuju na 162 milijardi dolara, a troškovi na 260 milijardi dolara.

„Približno 80 do 90 posto vladinih prihoda dolazi od nafte“, rekao je za Al Jazeeru ekonomista Walid Arab Hashem.

Ogromne rezerve

Međutim, dodao je da Saudijska Arabija ima ogromne rezerve u inostranstvu koje iznose više od 700 milijardi dolara, koje može koristiti kako bi popunila prazninu u budžetu. „Također može izdati obveznice“, dodao je. 

Saudijske vlasti rekle su da će svaka promjena u budžetu biti napravljena tako da ima minimalan negativni efekat na građane sa niskim i srednjim primanjima.

Planiraju se i određene ekonomske reforme, koje uključuju i „privatiziranje nekoliko sektora i ekonomske aktivnosti“, rekli su iz ministarstva finansija, ne navodeći više detalja. 

Rijad je ove godine imao visoku potrošnju te je pokrenuo skupu vojnu intervenciju u Jemenu.

„Ne mislim da je Saudijska Arabija u teškoj poziciji. Ona ima veoma bogatu ekonomiju. Ima ogromne rezerve“, smatra Hashem.

„Ima dovoljno rezervi da one mogu trajati nekoliko godina, čak i ako povuče 100 milijardi dolara godišnje“, dodao je. 

balkans.aljazeera.net

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box